Greta odrazuje izraelské novináře od používání plastů

V Izraeli se rozvinul nový trend v omezování plastů. Zaměstnanci izraelské pobočky Associated Press (AP) a deníku Haaretz se pokouší své kolegy odradit od používání neekologického plastového nádobí pomocí výhružně vyhlížejících fotografií švédské enviromentální aktivistky Grety Thurbergové.

Jako první o nové snaze firem a redakcí napříč Tel Avivem a Jeruzalémem o to, být víc „eko“, informovala novinářka nejstaršího izraelského deníku Haaretz Allison Kaplan Sommerová. Ta na svém twitterovém účtu zveřejnila fotografie z kanceláře levicového listu, na kterém se šestnáctiletá Švédka mračí nad plastovými nádobím na jedno použití.

Haaretz ale není jediné místo, kde Gréta „straší“ možné uživatele těžko zpracovatelného odpadu. Podle Sommerové se podobná odrazovací kampaň objevila i v prostorách zpravodajské agentury AP v Jeruzalémě.

Fotky Thunbergové z jejího zatím nejsledovanějšího projevu, který pronesla v září na půdě Organizace spojených národů, doplněné o světoznámý popisek „How dare you?“ („Jak se opovažujete?“), mají redaktoři příhodně umístěné mezi plastovými míchátky a jednorázovými kelímky na kávu.

Podle Sommerové tento postup skutečně funguje a izraelští novináři od užívání plastů pomalu ustupují. Najdou se ale i tací, kteří stejně jako v případě samotného projevu, k novému trendu přistupují negativně a Gretiny fotky buď zakrývají nebo rovnou odstraňují.  

Přidat komentář