Bez regionální žurnalistiky by novinářský život v Česku nefungoval

V rámci Týdne reflexe médií a popkultury proběhla ve středu další debata, tentokrát na téma Regionální žurnalistika v době oligarchizace médií. Pozvání přijali diskutující Jakub Mikel (redaktor Mladé fronty DNES Olomouc), Martin Dostál (editor pro Český rozhlas Olomouc) a Radek Wiglasz (redaktor České televize pro televizní studio Ostrava). Debatou provázel Karel Páral.

Regionální žurnalistika je důležitá

„Regionální zpravodajství je základní součástí žurnalistiky, a ačkoliv je někdy možná méně vidět, novinářský život v České republice by bez něj nemohl fungovat,“ uvedl Páral panelovou diskusi.

Mikel, Dostál i Wiglasz často zdůrazňovali, jak podstatná je existence regionální žurnalistiky. Shodli se také na tom, že je velmi důležité, aby v regionální žurnalistice zůstávali kvalitní a poctiví novináři, jinak hrozí její zánik. Jakub Mikel zmínil, že v České republice funguje množství hybridních projektů řízených politickými marketéry, což může být nebezpečné.

„Například člověk, který byl dříve propuštěn z krajského úřadu za údajnou zpronevěru, přičemž policie případ odložila kvůli tomu, že to bylo zastaralé, přispívá do některých regionálních novin. Vlastně zároveň dělá i pro Přerovskou ODS, komunikuje pro Prostějovské ANO a navíc dělá projekt pro prostějovskou radnici. V tomhle balastu jsou tradiční média, ať už veřejnoprávní nebo regionální, velmi důležitá,“ prohlásil Mikel.

V průběhu celé debaty se mnohokrát odkazovalo také na pragocentrismus, podle hostů jeden z důvodů, kvůli kterému jsou regionální média často upozaďována.

Mluvilo se mimo jiné i o tom, jaká byla práce žurnalisty dříve a jaké změny s sebou tato profese nese nyní.

„Doba se mění. Instituce a úřady se zabetonovávají a novináři se nemají jak dostat k informacím. Čím dál častěji nás odkazují pouze na tiskového mluvčího (…),“ upozornil Jakub Mikel. Současně však doplnil, že na druhou stranu je nyní k dispozici velké množství otevřených zdrojů, ze kterých lze čerpat.

Stres k žurnalistice patří

Hosté se mimo jiné vyjadřovali k otázkám ohledně stresových situací a celkového tlaku na novináře v regionální žurnalistice.

„Největší stresové vypětí jsme zažili minulý rok, když 20. prosince vybuchl metan v dole ČSM. Byla to velká tragédie. Pro nás to byl zápřah, jelikož jsme museli v devět hodin večer shánět polovinu redakce a zjišťovat informace. Nakonec jsme tam strávili tři dny v kuse (…) Byl to docela adrenalin, ale na druhou stranu lidé z redakce, které znám, mají právě podobně výjimečné situace rádi, protože to je asi základní žurnalistická práce – zkrátka když děláte něco, co je živé a aktuální. Asi všichni se shodneme na tom, že nesnášíme okurkové sezóny,“ vzpomínal Wiglasz.

Dostál doplnil, že stres k žurnalistické práci neodmyslitelně patří, ale že je důležité, abychom v podobných situacích nepropadali panice pro zachování ryzího úsudku a nadhledu.

Závěrem se hosté vyjadřovali k otázce, jakým směrem by se podle nich měla regionální žurnalistika ubírat.

„Byl bych rád, aby na prvním místě regionální žurnalistiky byla kvalita, proto by měli být osvícení právě majitelé médií. Je to o kvalitě a osobnostech,“ uzavřel debatu Dostál.

Přidat komentář