Společnost Czech Media Invest koupila podíl v ProSiebenSat.1

Mediální skupina Czech Media Invest (CMI), kterou spoluvlastní český podnikatel Daniel Křetínský, koupila podíl 4,09 procenta v německé televizní a rozhlasové společnosti ProSiebenSat.1. V pátek to oznámila sama holdingová společnost.

Prý se má jednat o jeden z prvních kroků v nové strategii, v níž jde především o nákup menšinové akciových podílů v evropských médiích. V loňském roce koupila tato společnost i určitá procenta na francouzském trhu, patří jim nejen některá tištěná média, ale také podíl v prestižním francouzském deníku Le Monde. Dále má vlastnický podíl v rozhlasových stanicích v Rumunsku.

„Tato investice pro CMI přináší i prvek diverzifikace, kdy po výraznějších investicích do oblasti tisku, včetně digitálních aktiv, a vstupu na trh rádií, investuje také do oblasti lineární celoplošné televize, která je spolu s internetem dominantním formátem na reklamním trhu,“ uvedla CMI.

Německá Společnost ProSiebenSat.1 ve vyjádření pro agenturu Reuters uvedla, že vítají každého investora a považují to za potvrzení své strategie. Firma se nyní snaží rozšířit své aktivity v oblasti e-commerce, aby kompenzovala slabé reklamní příjmy z televizních aktivit.

„Jsme přesvědčeni, že silné lineární evropské televize, které jsou správně schopny reagovat na vývoj vnějšího prostředí, mají dobrý ekonomický potenciál i do budoucna, a nesdílíme skeptičtější pohled většiny trhu, který se projevil poklesem tržních hodnot řady evropských televizí,“ uvedl Branislav Miškovič, člen představenstva a finanční ředitel skupiny CMI.

Vlastnickou strukturu společnosti CMI tvoří s polovičním podílem Daniel Křetínský, který je zároveň ředitelem představenstva. Čtyřicet procent vlastní slovenský podnikatel a finančník Patrik Tkáč a zbylých deset procent patří Romanu Korbačkovi. Prostřednictvím své dceřiné společnosti Czech News Center je i předním mediálním domem na českém trhu. Vydává několik desítek časopisů a čtyři deníky, jedním z nich je například nejčtenější bulvární periodikum Blesk.

Přidat komentář