Australské deníky na protest začernily titulky

Téměř všechny australské deníky dnes vyšly se začerněným textem na titulních stránkách a červeným kulatým razítkem „přísně tajné“. Tisk tak protestuje proti novému zákonu, který podle něj omezuje svobodu tisku.

Podle australských novinářů můžou nové, přísnější zákony, které vláda v posledních několika letech přijala, ohrozit investigativní žurnalistiku. Navíc údajně brání právu veřejnosti k získávání informací. Dalším z problémů, na které chtěli novináři upozornit, je i to, že změna legislativy dělá z novinářů a whistleblowerů (jedinci, kteří poukazují na nesrovnalosti uvnitř úřadů, které jdou proti zájmu veřejnosti) de facto kriminálníky, kteří ale jednají ve veřejném zájmu.

Vyvrcholením kampaně se staly razie z června letošního roku, kdy policejní příslušníci prohledávali centrálu veřejnoprávní televize ABC a domov novinářky mediální společnosti News Corp Australia Anniky Smethurstové, údajně kvůli jejím reportážím. Podle prvotního vyjádření mluvčí australské policie mělo jít o vyšetřování úniku tajných informací. Později ale svůj výrok pozměnila s tím, že vyšetřování se týká také těch, kdo informace obdrželi, tedy i novinářů.

Ke kampani se podle informací BBC připojila i některá rádia a televizní stanice.

Přidat komentář