12. říjen 1963 – Narození Karla Voříška

Oblíbený český moderátor Karel Voříšek dnes slaví své 56. narozeniny. Většina z nás ho zná z televizních obrazovek FTV Prima. Za svůj život si vyzkoušel i práci v České televizi, v TV Nova a je také autorem tří knih.

Karel Voříšek se narodil v roce 1963 v městečku Slaný. Maturitu složil na gymnáziu v Kralupech nad Vltavou a pokračoval studiem politických věd a historie na Karlově univerzitě v Praze. V průběhu studia, se stal členem Komunistické strany Československa (KSČ) a na rok předsedou Fakultního výboru Socialistického svazu mládeže (SSM).

Poté nastoupil do České televize a začal vykonávat funkci programového hlasatele. V letech 1987–1993 zde pracoval jako redaktor. Podílel se zejména na pořadu Vysílá studio Jezerka.

Od roku 1999 do roku 2013 působil v TV Nova jako moderátor Televizních novin.

Kauza s StB

Po vypuknutí kauzy kolem Voříškovi údajné spolupráce se Státní bezpečností (StB) ho Nova ze zpravodajství stáhla. Následně s televizí po vzájemné dohodě pracovní poměr ukončil. Voříšek však jakoukoliv spolupráci s StB popřel a v únoru 2013 podal žalobu na ochranu osobnosti. Téměř o rok a půl později rozhodl Městský soud v Praze, že StB vedla Voříška ve svazcích neoprávněně.

Koncem května 2013 začal moderovat hlavní zpravodajskou relaci FTV Prima kde působí dodnes po boku moderátorky Kláry Doležalové.  

Popularitu Karla Voříška jako moderátora dokládají jeho opakované úspěchy v divácké anketě TýTý, kde čtyřikrát zvítězil v kategorii Osobnost televizního zpravodajství a jednou převzal sošku za absolutního vítěze celé ankety.

Přidat komentář