5. října 1969 – BBC odvysílala první díl Monty Pythonova létajícího cirkusu

Komediální fenomén, který zahýbal nejen s britskou kulturní scénou. To je Monty Pythonův létající cirkus, britská dávka nekorektního humoru. První díl s názvem WhitherCanada? uvedla na obrazovky britská televizní stanice BBC 5. října 1969. Dnes je tomu tedy přesně padesát let od prvního vysílání tohoto legendárního seriálu.

Monty Pythonův létající cirkus (v originále Monty Python’s Flying Circus) byl jedním z prvních počinů satirické skupiny Monty Python, která oficiálně vznikla právě v roce 1969. Celkem obsahoval 45 dílů rozdělených do čtyř sérií, které BBC vysílala v letech 1969–1974.

Členové skupiny, Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin, pravidelně hráli většinu rolí, a to včetně ženských. Seriál je plný satirických skečů, absurdního humoru, slovních hříček a dvojsmyslných narážek. Úvodní znělkou je skladba Liberty Bell, jejíž autorem je John Philip Sousa.

Česká televize tento seriál poprvé vysílala v roce 1995, nicméně postrádal český dabing. V roce 1999 ale vyšla pod nakladatelstvím Argo dvoudílná kniha s názvem Nic než slova s českými překlady všech dílů seriálu z pera překladatele Petra Pilouše.

Přidat komentář