K vraždě irské novinářky se přihlásila IRA

Při nepokojích ve čtvrtek 18. dubna v severoirském Londonderry zahynula novinářka Lyry McKeeová (29 let). K vraždě se hlásí severoirská teroristická organizace Nová IRA (Irská republikánská armáda). 

Organizace IRA se hlásí k zavraždění pomocí dobrovolníků, kteří bojovali s policií při razii na střelné zbraně a vyjádřila soustrast pozůstalým a rodině irské investigativní novinářky Lyry McKeenové v pondělí 23. dubna. Policie zadržela ženu podezřelou s vraždou.

Při policejní razii v domech severoirských nacionalistů se strhla přestřelka a jedna kulka trefila Lyru, která později zemřela v nemocnici. Žurnalistka byla na místě, protože se věnovala nepokojům v Londonderry. „Stála na straně nepřítele (policie),“ zní stanovisko IRA, proto byla cílem střelby maskovaného muže. Na místě však pracovně nebyla.

Incident zachytily bezpečnostní kamery a policie zatkla dva muže, které po vyslechnutí propustila v pátek a čin vyšetřuje jako terorismus.

Teroristická organizace IRA žádá připojení Severního Irska ke zbytku Irské republiky. Během druhé poloviny 20. století rozpoutala občanskou válku, během které zahynulo až 4 tisíce obětí.

Přidat komentář