Studentská žurnalistická konference: Mladí novináři se shodli, výzvami do budoucnosti budou sociální sítě a placený obsah

Jakub Zelenka (Deník N), Andrea Procházková (Týdeník Respekt) a Vojtěch Srnka (Reportéři ČT) přišli zastoupit mladou generaci na žurnalistické konferenci. Z pozice nastupující generace představili svoje vize, ale i výzvy pro budoucí směřování oboru. Témata se střídala od budování důvěry ke čtenářům po postavení žen v oboru.

Největší výzvou je lepší postavení médií ve světě sociálních sítí a technologických gigantů

Na tomto bodě se všichni tři novináři shodli. Sociální sítě mají tendenci podněcovat touhu po popularitě, neboli laicky řečeno ,,sbírat liky‘‘, které podle Vojtěcha Srnky vedou k zanedbávání nepopulárních témat. Zároveň dodává, že svým ekonomickým nastavením sociální sítě snižují rozmanitost informací, protože nám cíleně nabízí názory, které chceme číst. Jako možné řešení nabízí Jakub Zelenka volbu platebních modelů a vybudování nových titulů ke zvýšení nezávislosti médií. ,,Takový ten pragocentrismus, který v médiích panuje, není úplně cesta. Média by se měla rozšiřovat i do regionů,‘‘ dodává zároveň.

Dříve působilo nedůstojně napsat politikovi na Facebook

Tak hodnotí Jakub Zelenka změny ve výkonu práce od jeho nástupu do profese. Zdůrazňuje, že se změnil způsob komunikace se zdroji, a to díky rozmachu sociálních sítí. Andrea Procházková zase vidí posun v placeném obsahu, na který si lidi začínají zvykat. ,,Myslím si, že bychom měli více rozmýšlet, co píšeme na sociální sítě,‘‘ reaguje Procházková. ,,Protože ten vztah novinář-politik se buduje na základě důvěry a respektu, pokud to tu není, tak ten vztah nefunguje,‘‘ dodává.

Pro Babiše a Zemana zapomínáme na jiné věci

Podle Vojtěcha Srnky zastiňuje prostor věnovaný domácí politice sociální nebo environmentální témata. ,,Je důležité si uvědomit, že to záleží na vás. Ta témata se budou proměňovat na základě toho, co budou lidi považovat za důležité,‘‘, doplnila ho Andrea Procházková. Pro ni osobně je taky důležité vnášet do žurnalistiky pozitivnější témata. Jakub Zelenka by dal větší prostor tématům evropské integrace nebo Číně. „To je model společnosti, který může nastupovat všude po světě,‘‘ varuje zároveň.

Ženy v redakcích jsou, ale ne na vedoucích pozicích

Všichni tři novináři silně reagovali na téma žen v médiích. Vojtěch Srnka i Jakub Zelenka vyzdvihli rozlišnosti v přístupu žen a mužů. ,,Všichni si myslí, jaká je škoda, že ženy nemají stejné zastoupení jako muži. Já si taky myslím, že to je strašná škoda. Mám pocit, že ženy nemají takové ego jako máme my muži. A v médiích nebo politice jsou ega zabijákem,‘‘ uvedl Vojtěch Srnka. ,,Zároveň musí být redakce pro ženy příjemným místem. Stává se mi, že v redakci něco zmatlám, a když to udělá moje kolegyně, dostane za to mnohem větší čočku, protože si na ní editor víc troufne,‘‘ vysvětlil Jakub Zelenka. Andrea Procházková jako jediná žena v zastoupení podala pohled druhé strany. ,,Ženy v redakcích jsou důležité, ale důležité je si uvědomit, že nejsou ve vedoucích pozicích. Není to o tom, že by na ty pozice nedostávaly nabídky, ale nechtěli je přijmout kvůli tlaku veřejnosti,‘‘ podala pohled z druhé strany Andrea Procházková. Ženy v redakcích prý dokonce čelí i i verbálním napadením ze strany mužů. „Ty útoky bývají mnohem brutálnější. Mnohem častěji čelí výhružkám, jako třeba znásilnění,‘‘ popisuje realitu na pracovišti Jakub Zelenka.

Přidat komentář