19. březen 1951- narození Josefa Klímy

Dnes má narozeniny český televizní reportér, scénárista, spisovatel, hudebník a doyen české investigativní žurnalistiky, Josef Klíma.

Narodil se 19.3. 1951 v Praze a vystudoval Fakultu žurnalistiky UK. Po pádu komunismu založil investigativní sekci časopisu Reflex, čímž se stal jedním z průkopníku české investigativní žurnalistiky. Sledoval kauzy Ivana Jonáka nebo Jiřího Kajínka a dodnes se ve svém pořadu na portále Seznamu, Záhady Josefa Klímy, věnuje neobjasněným kauzám.

Není to však jediný pořad, který Josef Klíma zakládal. Předcházeli mu pořady Na vlastní oči, Soukromá dramata nebo Očima Josefa Klímy. Celkově natočil více než 400 televizních reportáží, získal 5 ocenění TýTý za osobnost televizní publicistiky. Podílel se také na mnoha scénářích natočených podle předloh jeho knih, mezi nimi jsou například oceněné Rána z milosti, Vlna a Svědomí Denisy Klánové. S další výraznou osobností české investigativní žurnalistiky, Jankem Kroupou, spolupracoval na seriálu z podsvětí Berdychova gangu Expozitura. Klíma dosud vydal celkem 32 knih a momentálně pracuje na mapování dějin českého zločinu od 90. let s názvem Zločin, jak ho pamatuju.

Josef Klíma byl minulý rok navrhován na státní vyznamenání, které však záhy odmítl převzít od současného prezidenta Miloše Zemana. V roce 2010, poté co si šel na pódium pro cenu E.E. Kische za knihu Vlastníma očima, jí vzápětí vrátil zpátky protože nechtěl převzít cenu od spolku, který in memoriam ocenil i bývalého komunistického prezidenta Ludvíka Svobodu.

Do roku 2005 přispíval do rubriky Poslední slovo Lidových novin, ve kterých působil 12 let.  V roce 2006 získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky a v roce 2009 Cenu Jana Beneše.

Přidat komentář