Jak moc novináři používají k práci mobilní telefony

Při příležitosti výročí vynálezu telefonu Alexanderem Grahamem Bellem jsme společně vyzpovídali čtyři redaktory z různých redakcí, kterým jsme položili tyto dvě otázky:

Kolik procent informací získáte prostřednictvím telefonu během jednoho dne?

Jak dlouho denně strávíte na telefonu během tohoto zjišťování?

Josef Kopecký (46) – politický reportér iDNES.cz

Na otázku „kolik procent informací získáváte prostřednictvím telefonu“ neexistuje odpověď, která by nebyla zavádějící. Jak kdy, ale spíše méně. Na telefonu v průběhu dne průběžně sleduji Facebook, čas neměřím.

Informace sháním v průběhu dne především pro texty, které sám připravuji, a to buď při osobní setkání s těmi, jejichž vyjádření potřebuji, na tiskových konferencích nebo telefonicky. Dávám přednost osobnímu kontaktu. Telefon pro získání informace použiji, když to jinak nejde. Jsem redaktor, který zpravidla pracuje z terénu, mám tedy s sebou laptop a nemusím tak hledat informace na telefonu.

 

Matěj Karmazín (24) – redaktor deníku Sport, specializuje se na zahraniční fotbal

Vzhledem k tomu, že primárně pracuji na webu a věnuji se zahraničnímu fotbalu, tak telefon pro mě není v současné době primárním zdrojem informací. Takže odpověď není jednoduchá, je to text od textu jiné, ale kdybych to měl říct v číslech, je to asi pět procent informací denně.

Spousta novinářů to může mít jinak, u mě je to dáno tím, čemu se věnuji, takže kdybych měl uvést konkrétní číslo bude to těžké. Řekl bych, že to bude okolo deseti minut za den.

 

Petr Krňávek (32) – šéfredaktor Šumperského a jesenického deníku

Délka telefonátu je pokaždé jiná, když se probírá rozsáhlé téma, může telefonát trvat dlouho.

Spíše než přes telefon informace raději získávám osobně. Osobní kontakt upřednostňuji kvůli přesnosti informací a taky kvůli tomu, že si raději domluvím schůzku, než abych danou osobu překvapil telefonátem. Z očí do očí se potom dozvídám věci, které bych ani nečekal.

 

 

Petr Procházka (46) – sportovní redaktor MF DNES

Těžko se to odhaduje. Záleží na jednotlivých dnech. Někdy dělám z domova, takže se poměr telefonátů zvýší, jindy však pracuji přímo na stadionech, kde informace získávám z očí do očí. Ale když bych to měl odhadnout, tak to je průměru patnáct procent.

To je ještě složitější otázka. Někdy potřebuji pouze krátký ohlas a hovor zabere pár minut. Když po telefonu nabírám celý rozhovor, doba jde samozřejmě nahoru, člověk stráví s mobilem u ucha klidně i půl hodiny. V globálu bych odhadl, že to je zhruba jedna hodina, ale je to velmi proměnlivé.

Přidat komentář