Novinář v popkultuře: Speciální jednotka

Akční válečné drama Speciální jednotka vypráví příběh elitního vojenského týmu spadajícího pod ozbrojené síly, který se vydá do Afghánistánu, aby zachránil francouzskou reportérku Elsu (Diane Kruger), která je unesena členem Talibanu a má být brzy popravena. Záchrana Elsy je úspěšná, ale nejtěžší část mise všechny teprve čeká. Musejí utéct z Pákistánu a přejít přes nehostinné pohoří Hindúkuš s nelítostnými pronásledovateli v zádech.

Elsa je velká reportérka, která se rozhodla nasazovat každý den svůj život a vystavovat se nebezpečí, aby informovala celý svět o dění v Afghánistánu. Rozhodla se také šířit příběh jedné muslimské dívky, jejíž matka z nešťatné lásky spáchala sebevraždu a otec jí pak jako dvánáctiletou dívku prodal, aby splatil dluhy. Její kupce byl naneštěstí vůdce Talibanu. I přes nebezpečí, které Else a jejím blízkým hrozilo, se rozhodla s dívkou setkávat a postupně její příběh vypouštět do světa. Věděla, že je ve velkém ohrožení, a přesto vysílala pravdivé zprávy ohledně válečné situace.

Postava Elsy určitě nepředstavuje klasickou novinářku. Na rozdíl od reportérů z kanceláře má pouze svojí kameru, příběhy hledá na ulici, každý den se vystavuje nebezpečí, aspoň dvakrát do týdne má v ruce zbraň a svojí prací neohrožuje jen sebe, ale i všechny své blízké a především své zdroje. Pracuje tiše, tak, aby unikla co nejvíce pozornosti.

Na útěku ze zajetí zemřou kvůli Elsině záchraně čtyři elitní vojáci a dva jsou skoro u konce cesty přes hory k vojenské základně zraněni. Musí učinit těžké rozhodnutí a vojáky nechat za sebou.

Tento film je věnován památce všem padlým francouzkým vojákům, kteří zahynuli v Afghánistánu a všem velkým reportérům, kteří se po celém světě vydávají do nebezpečí, aby nás informovali o dění v nehostinných oblastech.

Přidat komentář