„Mám ráda, když moje práce dělá lidem hezky,“ říká Adriana Fialová

Fotila Aňu Geislerovou, Jenovéfu Bokovou i Terezu Voříškovou či Danielu Peštovou. Mladá a talentovaná fotografka Adriana Fialová vzpomíná na svou první fotografii, začátky v módních časopisech i na spolupráci s hercem a autorem blogu Gastromapa Lukášem Hejlíkem.

Co je momentálně náplní tvé práce?

Pracuji v modelingové agentuře, takže během dne obvykle komunikuji s modelkami, klienty, fotografy nebo fotím s modelkami nové polaroidy. I když je to úplně jiný obor, snažím se svou práci s focením propojovat a modelkám předávat své zkušenosti z focení.

Co na své práci nejvíce miluješ?

Miluju to, že můžu na dané věci přenést svůj úhel pohledu. Takže když si o nějakém místě myslím že je krásné, ale ostatní to v něm třeba nevidí. Nebo když můžu skrz foťák ukázat obyčejným lidem, že jsou krásní, i když si to sami nemyslí. Mám ráda, když moje práce dělá lidem hezky.

Co je na práci fotografa nejtěžší?

Snažím se na své práci hledat hlavně pozitiva a nezdržovat se hledáním chyb. Ale nejtěžší je asi zůstat neustále soustředěný a všímat si všech detailů. Také si člověk ne vždy sedne s týmem, ale protože mají všichni stejný cíl, musí se snažit přizpůsobit. V neposlední řadě bývá také těžké, když má klient nereálné očekávání, nebo když se na focení všechno pokazí a věci nejdou podle plánu. Ale pak je to zase dobrá výzva.

Jak jsi se k práci fotografky dostala?

Začala jsem jako malá s obyčejným kompaktem, který si můj otec koupil na cestování. Měla jsem štěstí, že jsem narazila v životě na spoustu inspirativních lidí, od kterých jsem se toho hodně naučila. Takže to byl takový postupný, plynulý vývoj. Aktivněji se tomu ale věnuji až posledních několik let. Ale vzhledem k tomu, že focení není má hlavní náplň práce, dostanu se k tomu párkrát do měsíce.

Vzpomeneš si na svou první fotografii?

Jasně, moc dobře! Svoji první fotografii jsem vyfotila na první dovolené u moře s rodiči. Bylo mi pět a úkolem bylo vyfotit rodičům jednoduchou společnou fotku. Na snímku byly jen jejich nohy. Ale na podruhé se to už povedlo! Od té doby jsem se snad doufám trochu zlepšila.

Kde bereš inspiraci na fotky?

Při hledání inspirace nejvíc času trávím na Instagramu, kde sleduji spoustu výborných fotografů. Dále sleduji módní servery, na kterých se každý den objevují nejnovější editorialy ze světových magazínů. Do třetice se inspiruji na Pinterestu.

Máš s focením už nějakou tu praxi, co dá největší práci?

Focení je týmová práce. Každý člen týmu, ať už je to make up artista, stylista nebo modelka mají svoji úlohu. Přesto by fotograf měl být člověk, který zná od každé profese alespoň něco málo, aby jednotlivé aktivity propojil do jedné výsledné fotky. Základem je hlavně komunikace. A pozitivní nálada.

Proč sis vybrala focení převážně do módních časopisů?

Mám ráda když mám kolem sebe krásno. Focení módy je pro mě krásné. Modelky, styling, umění líčení. Pak z toho už jen vytvořit krásnou fotku!

Jak jsi docílila toho, že jsi začala fotit pro tak prestižní časopis jako je právě Elle nebo InStyle?

Nepopírám, že důležitou složkou úspěchu je talent, nicméně stejně tak důležité jsou kontakty a celkově štěstí. Myslím si, že úspěchem není pouze získávat nové klienty, ale snažit se udržet si ty stávající. Když je někdo s moji prací spokojený, doporučí mě dál. To je ten ideální moment, při kterém fotograf nesmí zaspat.

Fotila jsi mnoho slavných osobností. S kým se ti spolupracovalo nejlépe?

Moc ráda vždycky vzpomínám na focení v ELLE Beauty Lounge během filmového festivalu v Karlových Varech. Do třípatrového Beauty Lounge chodí nejznámější herečky a jiné známé osobnosti, aby se připravily na večerní premiéry a večírky. Herečky jsou tam vždy tak uvolněné, že se s nimi pracuje krásně. Jmenovitě mám z hereček moc ráda například Janu Plodkovou, Ester a Aňu Geislerovy, Kláru Issovou nebo Elišku Křenkovou. Také se mi dobře spolupracuje s hercem Lukášem Hejlíkem, se kterým máme společné foto-gastronomické projekty. 

Jaké plány máš do budoucna?

V budoucnu se chci dále věnovat hlavně své práci v modelingové agentuře. Fotografování pro mě byla vždy aktivita, ke které jsem utíkala si odpočinout a uvolnit se. Proto bych to tak ráda nechala i do budoucna. Ale kdo ví? Módní fotografie bude vždy moji největší láskou. Myslím, že mě nikdy nepřestane bavit. Kromě módy se ale poslední dobou probourávám do gastronomie. V rámci jednoho gastronomického projektu fotím zajímavé podniky a skvělé pokrmy.

Doporučila bys něco začínajícím fotografům v oboru?

Fotografům bych poradila, aby se nenechali nikdy ničím odradit, šli si za svým cílem a každý den na sobě pracovali!

 

foto: Adriana Fialová (Instagram)

Přidat komentář