TV Nova odmítá obvinění RRTV za porušení zákona

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vydala televizi Nova napomenutí za údajné porušení zákona, když byl na stanici v říjnu 2017 odvysílán pořad Nova Duel. Jeho hosty byli dva kandidáti na premiéra, Andrej Babiš z hnutí ANO a Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Televize se provinila pozváním pouze dvou kandidátů na premiéra na základě nejlepších volebních preferencí. RRTV pak ve svém prohlášení dále uvedla, že odvysíláním pořadu Nova Duel TV NOVA narušila vyváženost vysílání ve prospěch těchto politických subjektů. „Provozovatel se tak dopustil porušení povinnosti zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného pořadu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí,“ konstatovala RRTV.

Nova se tak dopustila porušení zákona, konkrétně § 31 odst. 3 zákona č. 231/2001 Sb. Televize ale takové obvinění odmítá. „Rozhodnutí Rady pro rozhlasová a televizní vysílání je v rozporu s ústavním právem TV Nova na svobodu projevu, která je pro fungování demokracie zásadní,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí TV Nova Jana Ondrejechová. Dodává, že Nova považuje rozhodnutí Rady za nepodložené a že k porušení zásad objektivity a vyváženosti nedošlo.

K záležitosti se vyjádřil i Štěpán Peichl, ředitel správní sekce TV Nova. „Zásady objektivity a vyváženosti nelze aplikovat pouze na jeden samostatný pořad, ale musí se jednat o vyhodnocení vysílání celého programu,“ uvádí Peichl. Následně připomíná, že v předvolebním vysílání televize dali adekvátní prostor každé relevantní politické straně. Podle Peichla je duel dvou nejpravděpodobnějších kandidátů na post premiéra klasickým formátem evropských televizních stanic.

Ondrejechová k situaci ještě dodává, že Nova nemůže napomenutí RRTV napadnout u soudu, protože Rada televizi neudělila žádnou sankci. Pořad byl vysílán dne 19. října v rámci předvolebního vysílání a nahradil v programu pořad Ordinace v růžové zahradě 2.

Přidat komentář