27. listopad 1934 – narození Jovana Dezorta

Dnes slaví své 84. narozeniny bývalý novinářský fotograf Jovan Dezort, jenž působil jako fotoreportér pro mnoho časopisů jak domácích, tak zahraničních. Dnes se živí jako profesionální fotograf a výtvarník.

Vyrůstal v Židlochovicích nedaleko Brna, kde se narodil. K fotografování měl vztah už od malička, a to díky otci, který byl amatérským fotografem. Obor fotografie vystudoval na Střední průmyslové škole grafické v Praze. Hned po škole nastoupil na vojenskou službu, kde svoje umění využil při pořizování fotografií pro armádu. To ho utvrdilo v tom, že by chtěl pracovat jako fotoreportér.

Od roku 1960 začal působit v České tiskové kanceláři, kde pracoval 15 let. Tam fotografoval především kulturní události jako festival Pražské jaro a mnoho dalších. Také byl v roce 1968 poslán pracovně do Vietnamu, kde zažil bombardování Hanoje, což dalo za vznik unikátním fotografiím. Po jeho návratu uspořádali výstavu fotografií, jež zachycovaly krutost války. Ve stejném roce fotil i vstup sovětských vojsk na naše území.

Před objektivem stál Gott i Kubišová

Do časopisu Vlasta přešel v roce 1975. Tam se soustředil především na fotografie, ve kterých byla zachycena převážně přirozenost a bezprostřednost. Fotil také portréty slavných osobností, jak z domácí scény, tak ze zahraničí. Nafotil například Martu Kubišovou, Karla Gotta nebo herečku Claudii Cardinale. Mezi jeho komerční zakázky patřila hlavně móda. Od roku 1984 se živí jako samostatný fotograf a stále publikuje v časopisech a novinách.

O tom, že Jovan si své místo významného fotografa a fotoreportéra zaslouží, vypovídá i řada domácích a mezinárodních prestižních ocenění, které v průběhu života nasbíral. Získal například Zlatou pečeť na World Press Photo v Haagu v roce 1970 a mimořádným úspěchem byla hlavní cena v celosvětové soutěži MON „Mír Vietnamu“ z roku 1973.

9. března 2015 převzal cenu za Osobnost české fotografie za rok 2014, kterou mu udělila Asociace profesionálních fotografů ČR, jejíchž je členem. Je také členem Syndikátu novinářů ČR a Czech Travel Press.

Přidat komentář