Mají tištěné noviny nějakou moc?

Periodika kdysi vládla velkou mocí. Mají ji však pořád? Ukazuje se že ano. Nedávno totiž na základě dvou článků dovedly noviny policii k znovuotevření už dávno vyřešeného případu. Vyvstává pak otázka, jestli bychom si ale neměli dávat pozor na jejich sílu. Nejsou noviny ovlivněné politikou a nepoužívají svoji moc jen k dobru?  

Teprve po dvou článcích, které redaktoři z deníku Práva zveřejnili v minulých týdnech, znovu Pražská policie a státní zástupci začali přezkoumávat uzavřený případ. Týkal se případu znásilnění, který nahlásila zákaznice terapeuta a učitele tantry. Policie se ale obviněním příliš nezabývala. Policista, který měl případ na starost ho odložil s přesvědčením, že žena měla s terapeutem pohlavní styk dobrovolně. O další možné souvislosti a oběti se nestaral, stejně jako o lidi, kteří chtěli v tomto případě proti obviněnému svědčit. Nakonec se případ znovu otevřel díky zmiňovaným článkům, ve kterých redakce přinesla svědectví dvou žen, včetně e-mailů s terapeutem, ve kterých se dokonce jedné z nich omlouvá za sexuální obtěžování. Dalších několik zákaznic si na jeho nevhodné chování stěžuje na internetu v uzavřené skupině.

I když lidé dnes pravidelně u snídaně noviny už nečtou, mají tiskoviny pořád obrovskou sociální moc. Dokázaly rozproudit už dávno uzavřený případ, kterému se nevěnovalo dost pozornosti ze strany policie ani soudu. A to případ tak nemorální a neetický, jako je sexuální obtěžování a dokonce i znásilnění, kterému by se mělo věnovat mnohem více času, než například souzení sousedů, čí jsou vlastně ty spadaná jablka z jabloně mezi plotem.

Je úžasné, že Právo tímto dalo kuráž osmi ženám, poslední letos v dubnu, obrátit se na policii s tím, že je v minulosti terapeut znásilnil nebo na ně sexuálně zaútočil. Tyto ženy tak dostaly další možnost dosáhnutí spravedlnosti. Je ale dobré, aby měly noviny v České republice takovou moc? Přeci jenom Andrej Babiš dnes vlastní největší českou mediální společnost, která vydává nejčtenější deníky Mladá fronta DNES a Lidové noviny, také deník Metro a týdeník 5plus2. Poslanec, který byl v posledních dvou letech vydán Poslaneckou sněmovnou k trestnímu stíhání. Velice známý a aktivní politik vlastní nejčtenější noviny v zemi a podle slov bývalého redaktora Mladé fronty DNES Jaroslava Kmenta, kecá jim do všeho, co chtějí otisknout. Měly by tedy tiskoviny u nás mít velikou moc, když si nemůžeme být jisti, že většina z nich není ovlivněna politikou? Pokud by svoji sílu využívaly k dobrým věcem, jako v tomto případě s terapeutem, který jsem uvedla, pak ano. Ale nemysleme si přeci naivně, že ji nepoužijí i k osobním, sobeckým a politickým účelům a manipulaci s lidmi. Pročpak by si Babiš MAFRU kupoval, mohl si třeba místo ní pořídit nové auto a jet na luxusní dovolenou. Nebo zainvestovat do sítě obchodů se spodním prádlem.

Je zvláštní, že lidé dnes považují za prestižnější a mocnější médium tiskové noviny, než zpravodajství na internetu. Většina lidí má ale k webovým stránkám blíže a čtou je raději a častěji. Proč jim ale nevěří a jsou k nim skeptičtí? Možná proto, že noviny mají přece jenom veliké uctívané kořeny v naší historii. Možná si myslí, že internet je zahlcen klamy a v tiskovinách jsou jen seriózní pravdy. A co vy, věříte novinám ve vašich rukou, nebo webovým stránkám na vší obrazovce?

Přidat komentář