Tomáš Klus spustil vlnu radikálních rozhodnutí v otázce médií vlastněných Babišem

Je to již pár měsíců, co se Tomáš Klus rozhodl vyjít ven se svým plánem bojkotovat média Andreje Babiše. Tehdy se kolem všeho strhl velký poprask a Klus se dočkal dvou druhů reakcí. Jedni ho chválili za jeho rázný postoj a stáli za ním. Druzí naopak nevěřícně kroutili hlavou. Mezi slavnými osobnostmi převládal názor, že se nejedná o spolupráci s Babišovými médii, ale s novináři, kteří pro tyto platformy již několik let pracují. Situace se však dostala až do toho bodu, kdy uznávaní žurnalisté opouští Mafru kvůli zásahům do obsahu. 
Známé tváře rády udržují vztahy s novináři, se kterými mají dobrou několikaletou zkušenost. Proto je pro ně logicky na prvním místě to, s kým rozhovor dělají. Ne pro jaké médium. To je také důvod, proč mají magazíny jako Mladá fronta DNES a další na titulní straně neustále tváře slavných českých a slovenských celebrit. Jsou to ale tváře, které Babiše ostře kritizují a přesto nemají problém se za týden se objevit v jednom z jeho médií. Klus nebyl jediný, kdo udělal radikální změnu ve svém kariérním životě, když odmítl jakoukoli spolupráci s médii nebo také festivaly sponzorované Babišem. Připojili se k němu například také herec a zpěvák Jiří Macháček z kapely MiG 21, zpěvák Matěj Ruppert z Monkey Bussines, herečka a moderátorka Iva Pazderková, herečka Anna Geislerová nebo herec Václav Neužil.

Andrej Babiš se k situaci vyjádřil o prázdninách v rozhovoru pro iDnes.cz, kdy oznámil, že se s Klusem v minulosti snažil setkat, ale byl odmítnut. Očividně ho celá situace „mrzí“, protože se ani neznají osobně a jeho nenávistný postoj bere na vědomí. Dopad to však nemělo pouze na hudební scénu. Nedávno z Lidových novin odešla známá novinářka Petra Procházková, která pracovala pro periodikum sedmadvacet let. Opustit se své pracoviště rozhodla, protože se jí nelíbilo, jak v deníku Babiš uplatňuje svůj vliv.

Po Procházkové deník opouštějí i další novináři. „Činit gesta, když je na vás upřena pozornost médií, není zase tak těžké. Z Lidových novin ale odcházejí i další kolegové, o kterých možná ani veřejnost neví. Výpověď už podali Bára Cihelková, šéfka Akademie, Lukáš Rous, editor zvláštních příloh, Ivana Milenkovičová, kolegyně ze zahraničí, která má lví zásluhu na odhalení podvodu s článkem o syrských sirotcích, Milan Rokos, můj skvělý dlouholetý šéf zahraničí, i Marcel Šulek, datový novinář, který pracoval pro celou MAFRU,“vyjádřila se k situaci Procházková.

Dále pak uvedla, že všichni, kteří se rozhodli odejít, nemají zajištěna žádná lukrativní místa v jiných médiích. „Odcházejí jen kvůli vlastnímu svědomí a profesní cti, nikoliv kvůli pěti minutám slávy, kterou zažívám já. Cítí, že Lidové noviny už nejsou prostorem, kde se střetávají názory předních představitelů české i evropské inteligence. Naopak, reprezentanti naší tvůrčí elity jako Martin C. Putna nebo Břetislav Rychlík list rovněž opouštějí. Ještě před vypuknutím skandálu oznámili odchod vynikající Šárka Kabátová a dlouholetý dříč Vojtěch Gibiš. Já ale stále věřím, že se zase jednou v Lidovkách, svobodných Lidovkách sejdeme,“ dodala Procházková.

V Mafře pracují i dále kvalitní novináři, kteří nejsou pod drobnohledem majitele vydavatelství. Podvolí se, nebo odejdou? To bude pak odvaze každého, zda se bude umět výzvě postavit. Pokud však každý, komu se nelíbí Babišův vliv na tisk, odejde, vyvstane otázka, kdo bude periodika plnit obsahem a zřejmě i jakým.

Přidat komentář