28. říjen 1918 – vznik ČTK

Česká tisková kancelář je největším a nejdůvěryhodnějším zdrojem informací, který mají čeští novináři k dispozici. Vznikla před sto lety, stejně jako Československá republika. 28. říjen oslaví společně.

Česká tisková kancelář (ČTK) vznikla jako státní agentura v roce 1918 tehdy ještě jako Československá tisková kancelář. Založil ji novinář Emil Čermák, který tam v letech 1920-1930 vykonával funkci ředitele. Během deseti let jeho působení ČTK vzkvétala. Podepsala smlouvy se světovými agenturami jako například Reuter, Havas a Wolff. Dále spolupracovala na vzniku první světové organizace evropských tiskových agentur Agences Alliées.

Těžké období zažívala ČTK během ale hlavně po druhé světové válce. Kvůli totalitnímu režimu přišla o některé důležité postavy, které se odmítaly podřídit režimu. Nastala těžká cenzura, a z objektivního poskytovatele informací se stala politická propaganda. Toto období ukončila až Sametová revoluce v listopadu 1989. Od té doby ČTK začala fungovat jako veřejnoprávní instituce založená na tržním principu, hlídaná Radou ČTK.

Dnes je agentura zcela nezávislá. Dokáže si na sebe vydělat sama prodejem informací různým médiím a dalšími svými aktivitami. Českou tiskovou kancelář opustila její slovenská polovina v roce 1992. Ta teď pracuje pod názvem Slovenská tisková agentura s hlavním sídlem v Bratislavě.

Technický průlom začal v roce 1988, kdy se do provozu uvedly první počítače. Díky nim se další archivace prováděla pouze v elektronické podobě. V letech 2008-2010 proběhla další modernizace. Různé formy publikací (text, audio, video, foto, infografika) kancelář shrnula do nového Úseku zpravodajství. O svou pozici usilovala i na internetu, proto vytvořila stránku ČTK na Facebooku a objevila se i na Twitteru. Také vytvořila mobilní aplikaci, díky které máme rychlejší přístup k aktuálnímu zpravodajství. Agentura má i svou vlastní Akademii ČTK, která vznikla roku 2009, a dodnes vzdělává budoucí zpravodajce.

Tento rok Česká tisková kancelář slaví sto let fungování. Čest této instituci vzdá výstava fotografií Okamžiky století. Jedná se o snímky z fotoarchivu ČTK, které zachycují důležité momenty v průběhu století. Bude se konat ve všech velkých městech České republiky.

 

Přidat komentář