Deniz Yücel získal ocenění M100

Německo-turecký novinář Deniz Yücel, známý především pro svou spolupráci s deníky Die Welt a Die Tageszeitung, převzal minulé úterý cenu M100 Media Award udělovanou osobnostem z řad médií, „jejichž práce se nesmazatelně zapsala do povědomí Evropy a celého světa“.  Yüzela drželi od roku 2017 v tureckém vězení pro údajné šíření a podporování terorismu. Devět měsíců z ročního trestu si odpykával na samotce, než jej soud v únoru 2018 osvobodil.

Jako turecký korespondent pro WELTN24 Group se Deniz Yücel dlouhodobě potýkal s problémy ze strany režimu prezidenta Erdogana, proti kterému aktivně vystupoval. Svou práci mimo jiné zaměřoval na články o korupci v turecké vládě a konflikty s Kurdy. Do hledáčku policie se dostal v roce 2016 poté, co DIE WELT zveřejnil soukromé emaily Berata Albayraka – ministra energetiky a zetě prezidenta Recepa Tayyip Erdogana. Yücelovi je poskytla levicově orientovaná skupina hackerů, která dlouhodobě podniká útoky na členy turecké vlády. Krátce nato Nejvyšší soud Yücela obvinil z šíření a podpory terorismu a poslal za mříže.

„Deniz Yücel jako novinář neohroženě vystupoval a vydával články o politické situaci v Turecku a i přes své zadržení se zasazoval o vznik kritické a nezávislé žurnalistiky,“ zdůvodnil nominaci Jann Jakobs, předseda komise M100 a starosta města Postdam, na serveru www.M100postdam.org. „V dnešní době, kdy samovládci a populisté ohrožují hodnoty svobodné a otevřené společnosti, se jedná o skvělý příklad odvahy. Rádi bychom za ni Denize Yücela ocenili,“ doplnil.

Cenu M100 Media Award od roku 2005 pravidelně uděluje M100 Sanssouci Colloquium lidem, kteří zanechali svou „stopu“ ve světových mediích a zasloužili se o demokracii nebo svobodu vyjadřování a tisku. Mezi laureáty z předešlých let patří například Bob Geldof, Vitalij Kličko, ruská novinářka Natalia Sindeevová nebo redakce francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo.

Přidat komentář