Witowská získala novinářskou cenu K. H. Borovského

Moderátorka České televize Světlana Witowská získala včera novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2017. Odborná porota ocenila především její umění vést rozhovor s nadhledem, důsledností a elegancí.

Již po jednadvacété se včera udílela novinářská ocenění po záštitou Nadace Český literární fond. Nadace rozhoduje o výročních cenách za mimořádná díla umělecké, vědecké a novinářské tvorby. Havlíčkův Brod tak hostil řadu známých tváří z oblasti televize, tisku i online zpravodajství.

Cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2017 získala moderátorka České televize Světlana Witowská, která se v poslední době zviditelnila hlavně tím, že moderovala Prezidentský duel před lednovými prezidentsými volbami. Oba aktéři duelu Jiří Drahoš a Miloš Zeman ocenili moderátorku především v tom, že nikomu nestranila. Vedení debaty pak ocenili i další z řad veřejnosti i odborníků. „Jsem ráda, že se to stalo teď, kdy je Česká televize trnem v oku mnoha lidí. Snad lidé pochopili, že je veřejnoprávní televize potřebná,“ uvedla Witowská. Odborná porota v čele s Martinou Riebauerovou vyzdvihla její umění vést rozhovor s nadhledem a elegancí. Světlana Witowská pracuje v České televizi již od roku 1996 a od roku 2014 moderuje pořad Interview ČT24.

Další ocenění, jímž byla Novinářská křepelka, která se uděluje novinářům do 33 let získala Kristýna Novotná ze zpravodajského webu iRozhlas.cz a Jakub Zelenka z Aktuálně.cz a Hospodářských novin. Porota Novotnou ocenila za své nasazení, průbojnost a snahu dělat novinařinu ve veřejném zájmu. Ta se věnuje hlavně domácímu politickému zpravodajství. Zelenku zase ocenili za jeho investigativní nasazení v oblasti dezinformací a fake news.

Po šesté byla také udělena Cena Opus Vitae, kterou získá Petr Uhl za celožitotní prosazování spravedlnosti, lidských práv a osobní statečnost. „Dělal jsem vše, co jsem považoval za správné, pokoušel jsem se nikdy neuhnout, ale ne vždycky se mi dařilo. Někdy jsem se projevil i zbaběle,“ řekl Uhl. Rovněž stejně jako odborná porota ocenil i Světlanu Witowskou především pro její statečnost.

Novinářská ocenění uděluje každoročně správní rada nadace na návrh odborné poroty, v níž mimo Riebauerové byli i Jan Bumba, Lukáš Jelínek, Miroslav Konvalinka, Jiří Pehe, Jaroslav Spurný a Jan Šmíd. Vítěz Ceny Karla Havlíčka Borovského získá od nadace 50 000 korun a vítěz Novinářské křepelky získá symbolických 3333 korun.

Přidat komentář