V předvečer Kuciakovy svatby lidé znovu vyšli do ulic

Ve dvacítce slovenských i zahraničních měst se v pátek 4. května konala shromáždění Za slušné Slovensko. K největšímu z nich došlo v Bratislavě, kde mnohatisícový dav protestoval proti slovenské vládě i poměrům ve slovenské veřejnoprávní televizi a rozhlase (RTVS). K demonstracím došlo v předvečer plánované svatby zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Podle Denníku N se demonstrace na bratislavském náměstí Slovenského národního povstání zúčastnilo asi 25 tisíc lidí. Dav přitom provolával hesla proti straně Směr expremiéra Roberta Fica. Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný poté přečetl výzvu, která varuje před umlčováním a bezdůvodným propouštěním novinářů. Tu podepsalo 200 zaměstnanců slovenských médií. Její vznik podnítila skutečnost, že Veřejnoprávní rozhlas a televize Slovenska dal během několika posledních dní výpověd čtveřici extérních pracovníků televizní redakce. Další novináři z RTVS pro svůj nesouhlas s vedením odešli sami.

Po únorové vraždě Jána Kuciaka a jeho partnerky se po celém Slovensku opakovaně uskutečnily demonstrace organizované iniciativou Za slušné Slovensko. Hlavními požadavky demonstrujících přitom bylo především nezávislé vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové za spoluúčasti mezinárodních vyšetřovatelů a důvěryhodná vláda, jejíž součástí nebudou lidé, u kterých existují podezření z korupce a propojení na organizovaný zločin.

Přidat komentář