Reportáže o Agrofertu se mohou Českému rozhlasu vymstít

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila přestupkové řízení s Českým rozhlasem (ČRo). Poukazuje na to, že v reportážích o hospodaření Agrofertu nezazněla přímá reakce zemědělského holdingu a reportáže mohly být nedostatečně objektivní. Český rozhlas by tím porušil jednu ze základních povinností nejen veřejnoprávních médií.

Rozhlasová stanice se podle členů rady mohlo dopustit porušení objektivity během odvysílání reportáží z loňského listopadu. Jednalo se o kauzu hospodaření Agrofertu na pozemcích, které nevlastní. O zahájení řízení rozhodla RRTV na svém zasedání 10. a 11. dubna poté, co se seznámila s vysvětlením rozhlasu.

„V těchto příspěvcích a pořadu mohlo dojít k nedostatečně objektivní prezentaci problematiky pobírání dotací na hospodaření na pozemcích bez právního důvodu, kdy vyjádření k této problematice získaná od nezávislých odborníků nebyla ověřena v souvislosti s platnou právní úpravou, a k vyjádření odborníků nebyla získána přímá reakce od společnosti Agrofert, a.s., která byla přímo zmiňována,“ je uvedeno v zápisu ze zasedání rady.

Mluvčí ČRou Jiří Hošna pro iDNES.cz reagoval, že stanice si počká na vyjádření rady. „Včetně zdůvodnění usnesení a případných dalších požadavků či dotazů, které se k dané věci váží. Bez těchto konkrétních informací zatím nemůžeme usnesení RRTV blíže komentovat,“ uvedl.

Na přelomu ledna a února letošního roku se právě kvůli hospodaření Agrofertu, který vlastní předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš, rozhořel spor uvnitř Českého rozhlasu. Ten svou společnost nedávno vložil do svěřeneckých fondů. Generální ředitel veřejnoprávního média René Zavoral kritizoval údajnou nevyváženost příspěvků o podezřelém hospodaření společnosti. Autor reportáží Janek Kroupa to odmítl, v otevřeném dopise se za něj následně postavili další novináři rozhlasu, mezi jinými moderátorky Barbora Tachecí a a Lucie Výborná a šéf domácí redakce Vladimír Křivka. Právě René Zavoral byl jedním z iniciátorů jednání RRTV, které vyvrcholilo zahájením přestupkového řízení, přestože jeho podřízení označili nezávislé analýzy, které předložil, za vytržené z kontextu.

Přidat komentář