„Prix Bohemia Radio je dobrá příležitost, jak si udělat přehled o současné rozhlasové tvorbě,“ říká Štěpán Vranešic

Student brněnské JAMU, který kromě působení v Radiu R spolupracuje také s brněnským studiem Českého rozhlasu (ČRo), tvoří krátkometrážní dokumentární filmy a píše dramata. To je Štěpán Vranešic, jeden ze členů studentské poroty letošního ročníku rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio

V čem spočívá práce studentského porotce a jak jsi se k ní dostal?

Studentští porotci jsou rekrutováni z řad vysokoškolských studentů humanitních oborů. U mě hrál roli fakt, že se rozhlasem, konkrétně režií rozhlasových her, zabývám aktivně už tři roky. Práce spočívá v naposlouchání zaslaných soutěžních příspěvků, jejich kritickém zhodnocení a stanovení vítěze.

Jak probíhá den porotce? Musíš poslouchat všechna díla, nebo si je třeba rozdělíte, podle toho, jak vás zajímají?

Porotci předem naposlouchají všechna zaslaná díla. Letos jich bylo přihlášeno přes dvacet. Do finále pak postoupí pět až šest nejpovedenějších, které je možné si poslechnout na veřejném poslechu. Porotce musí být přítomen celou dobu, aby v debatě, která se odehrává po skončení každého příspěvků, mohl poskytnou autorovi feedback.

Podle jakých kritérií díla hodnotíte?

U rozhlasových her hodnotíme námět a jeho rozvíjení, aktuálnost a závažnost tématu, dále nápaditost režijního zpracování, herecké výkony a úroveň zvukového designu.

Kdo si musí hry/reportáže/dokumentu všimnout, aby se dostala na festival rozhlasové tvorby?

Svá díla může do soutěže přihlásit kdokoli, nijak omezené to není.

Sám spolupracuješ s brněnským ČRo. Co podle tebe může přinést festival rozhlasové tvorby „obyčejným posluchačům“?

Myslím, že festival je tak trochu zamýšlený jako popularizace nemainstreamové rozhlasové tvorby. Dost dobře ale nevím, jestli lze ve formě, ve které je současný festival koncipován, tento cíl splnit. Pro všechny rozhlasové nadšence je to ale určitě dobrá příležitost, jak si udělat přehled o současné rozhlasové tvorbě.

Přidat komentář