10. 4. 1847 – Narození Josepha Pulitzera

Právě před 171 lety se narodil novinář, vydavatel bulvárních novin a zakladatel moderní žurnalistiky Joseph Pulitzer. Byl iniciátorem Pulitzerovy ceny, nejprestižnější každoročně udělované novinářské ceny na světě.

Dobrodruh z Makó

Narodil se 10. dubna 1847 v malém maďarském městečku Makó. Jeho otec byl bohatý maďarský židovský obchodník. V roce 1853 se s rodinou přestěhoval do Budapeště. V sedmnácti letech se rozhodl, že půjde do armády. Kvůli jeho zdraví a špatnému zraku mu tento plán nevyšel. Přijala ho až americká armáda Unie. Po válce odešel do St.Louis, kde začala jeho novinářská dráha. V roce 1868 se zde stal reportérem německého deníku Westliche Post. Roku 1872 získal za 3000 dolarů Westliche Post a o šest let později ukořistil deník St. Louis Post-Dispatch.

Poté se přestěhoval do New Yorku, kde koupil místní deník New York World. Stal se vydavatelským magnátem největších rozměrů. Do novin zasazoval různé skandály, politické karikatury a lidské příběhy. Využíval častých ilustrací, které se později dostaly do podvědomí lidí jako komiksy. Pomocí těchto postupů zvedl náklad tohoto deníku z patnácti na sto padesát tisíc denně.

Žlutá žurnalistika

Konkurenční boj mezi Pulitzerem a mladým Williamem R. Hearstem, který získal podíl deníku New York Journal v roce 1895, se zapsal do dějin světové žurnalistiky. Hearst chtěl za každou cenu nad Pulitzerem zvítězit. V roce 1896 přeplatil kreslíře Richarda F. Outcaulta, který je autorem postavičky „Yellow Kid – Žlutý kluk“. Výroba žluté barvy a obecně barev v novinách v té době byla velmi nákladná, a tak se komiks s Yellow Kidem stal velmi populárním. Pulitzer proti Hearstovi nasadil komiks „Red Kid – Červený kluk“, ale ten si již takovou oblibu nezískal.

Klasická americká story

Pulitzer bojoval s mnoha nemocemi. Trpěl astmatem, cukrovkou a velmi slabým zrakem. Přemíra stresu mu způsobovala až nemožnost spánku. I přes to ale dál vedl svůj deník. Neměl strach z ničeho a nepřestával si jít za svým snem. Z neznámé maďarského mladíka se stal jeden z nejmocnějších novinářů ve Spojených státech amerických. „Splnil jsem si chlapeckou touhu po dobrodružství,“ zašeptal údajně své ženě Kate před smrtí. Zemřel 29. října 1911 na infarkt.

 

 

Přidat komentář