Spolužáci.cz končí, může za to GDPR a nízká návštěvnost

Po čtrnácti letech končí provoz služby Spolužáci.cz. Společnost Seznam.cz, pod kterou služba patří, to zdůvodnila nízkou návštěvností a složitou ochranou osobních údajů. V plné verzi bude služba fungovat do 24. května, ale až do konce srpna si mohou uživatelé stáhnout své fotografie a jiná data. Prvního září Spolužáci.cz definitivně skončí.

Seznam.cz uvádí dva hlavní důvody pro uzavření. Jedním z nich je Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (tzv. GDPR), které vejde v platnost na konci května 2018. „Od 25. května začne platit Obecné nařízení o ochraně osobních údajů. Abychom mohli změny, které z něj vyplývají, implementovat na Spolužácích, museli bychom službu od základů přepsat. Toto řešení se ukázalo jako neefektivní a finančně příliš náročné, proto jsme dospěli k rozhodnutí službu ukončit a úsilí i peníze věnovat do rozvoje jiných služeb,“ popisuje Veronika Prokopová, produktová manažerka služby Spolužáci.cz na oficiálním blogu společnosti Seznam.

Na začátku letošního roku službu použilo jen 20 000 návštěvníků a čísla stále klesala. „Pokles nových uživatelů jsme na Spolužácích začali pociťovat v roce 2015. Ačkoli měla služba původně sloužit zejména pro žáky a studenty, používali ji spíše absolventi, kteří skrze ni udržovali vzájemné kontakty,“ přidává Prokopová další důvod.

Spolužáci.cz fungují od roku 1999, po pěti letech jej koupila právě společnost Seznam.cz. Největší návštěvnost server zažíval v roce 2009, kdy se měsíčně přihlásilo 1,5 milionu uživatelů. Tehdy jej překonala jen služba Lidé.cz, která patří také pod Seznam.cz.

Seznam vyvíjet alternativní službu neplánuje.

Přidat komentář