Česká televize začala vysílat v úspornějším DVB-T2

Česká televize (ČT) ve čtvrtek spustila přesun na nový a úspornější vysílací standard DVB-T2. Diváci tak budou moci sledovat všechny programy veřejnoprávní televize ve vysokém rozlišení.

Ve čtvrtek 29. března zahájila ČT digitální pozemní vysílání v novém standardu DVB-T2. Postupně tak dojde k nahrazení dosavadního standardu DVB-T, jenž v Česku fungoval od roku 2012. Přechod na DVB-T2 je součástí tzv. druhé vlny digitalizace a umožňuje vysílat programy ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. „Díky zvětšení kapacity multiplexu v rámci druhé vlny digitalizace bude moci Česká televize ke třem programům, které už nyní ve volném šíření nabízí ve vysokém rozlišení, přidat v HD i kanály ČT24, ČT 😀 a ČT art,“ uvedla tisková mluvčí ČT Karolína Blinková. Nový standard DVB-T2 je z hlediska kmitočtové škály úspornější a díky tomu může televize vysílat všech šest programů ve vysokém rozlišení.

Přechod na nový standard DVB-T2 je výsledkem mezinárodních dohod, rozhodnutí evropských orgánů a rozhodnutí vlády. Kompletní přesun má být dokončený v červnu roku 2020. „Česká televize udělá maximum proto, aby přechod na standard DVB-T2 proběhl podle plánu v termínu do konce června roku 2020, a co nejšetrněji ke stávajícím uživatelům volného terestrického vysílání České televize,“ řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Důvodem rozhodnutí je především to, že současné DVB-T vysílání uvolní frekvenční pásmo 700 MHz, které poslouží pro vytvoření většího prostoru pro rychlejší internet v přenosných zařízeních.

V souvislosti se spuštěním DVB-T2 došlo také v neděli 1. dubna k vypnutí komerční Vysílací sítě 3. Část diváků tak nebude schopný naladit program ČT:   D a ČT art na původní programové pozici. Problém lze vyřešit buďto přeladěním na jiný vysílač, pořízením přijímače DVB-T2 či přechodem na satelitní či kabelové vysílaní. Vzniklé místo v komerční síti nahradí novinka televize Prima – televizní kanál Prima Krimi, který startoval včera.

S přechodem na DVB-T2 začaly už v březnu roku 2017 i České Radiokomunikace. První část přechodové sítě v novém standardu spustily pro komerční televize. Celkově se zde začalo šířit jedenáct programů – pět programů Primy, tři programy Óčka, dva programy Barrandova a jeden program Šlágr TV. Letos v lednu se přidala také Nova se svým programem Nova Cinema.

Přidat komentář