Prix Bohemia Radio 2018 nabídne poslechy rozhlasové tvorby, diskuze, koncerty i divadelní představení

Za týden se v Olomouci uskuteční již potřetí v řadě festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Čtyřdenní mezinárodní událost, pořádána Českým rozhlasem, bude již tradičně soutěžním kláním tvůrců rozhlasových dokumentů, dramat a reportáží.

Program bude pro příznivce festivalu, který se uskuteční ve dnech 19. – 22.3.2017, opět velmi rozmanitý. „Návštěvníci se mohou těšit na tradiční soutěžní kategorie, ale také na různé workshopy, přednášky a semináře v úzké spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci,“ uvádí ředitel festivalu Josef Podstata.

Akce začne v pondělí veřejným poslechem a diskuzí v rámci kategorie Dokument. V odpoledních hodinách se pod záštitou Katedry mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky uskuteční konference na téma média a demokracie, která bude vedena v anglickém jazyce. První festivalový den pak vyvrcholí slavnostním zahájením, které proběhne v koncertním sále Reduta Moravské filharmonie Olomouc.

Úterý již tradičně patří mezinárodní kategorii Reportáž a divadelnímu večeru. Letošní divadelní představení s názvem „Ticho, nahrává se!“ je směřováno do nových prostor Divadla Na cucky na Dolním náměstí. Doprovodný program doplní beseda v olomouckém rozhlasovém studiu, kde se s čestnou prezidentkou festivalu Hanou Maciuchovou potká zahraniční zpravodajka Českého Rozhlasu Marie Woodhamsová.

Středa se ponese ve znamení dramatu. Mimo tuto soutěžní kategorii festival nabídne i obvyklý pestrý hudební program. V Jazz Tibet Clubu proběhne každoroční Radio Wave Live Session a v samotném studiu Českého rozhlasu Olomouc mohou posluchači navštívit program s názvem „Koncertní středa.“

Poslední den festivalu je věnován doprovodnému programu. Semináři s ředitelem Českého rozhlasu Reném Zavoralem na půdě Katedry divadelních, filmových a mediálních studií a akci Radia Junior v olomoucké Korunní pevnůstce. Čtvrtek také již tradičně patří slavnostnímu zakončení festivalu, kde budou oceněni nejlepší tvůrci čtyřiatřicátého ročníku Prix Bohemia Radio. Galavečer se uskuteční v Arcibiskupském paláci a vstup je pouze na pozvání. Veřejnost však může poslouchat přenos z celého večera prostřednictvím stanic Dvojka a Český rozhlas Olomouc nebo sledovat stream na Youtube kanálu Českého rozhlasu.

„Velmi se těším na zahajovací den, kdy celá velká událost vypukne a naše roční příprava bude zužitkována, přičemž pevně věříme, že v dobrém. Samozřejmě se ale těším také na poslední večer festivalu, který doufám proběhne s oprávněným pocitem spokojenosti nad odvedenou prací,“ doplňuje Podstata.

Prix Bohemia Radio je festivalem rozhlasové tvorby, pořádaný veřejnoprávní institucí Český rozhlas. Tradiční soutěžní přehlídka se v Olomouci koná potřetí v řadě. Soutěžní kategorie festivalu jsou dokument, drama a od minulého ročníku také reportáž. Kromě odborných cen vyhlašuje festival od loňského ročníku i ceny studentských porot.

Přidat komentář