Novinář v popkultuře: Krokodýl Dundee

Americký film Krokodýl Dundee z roku 1986 je známý především díky hereckému výkonu Paula Hogana v roli Mika Dundeeho. Jeho neodmyslitelnou součástí je ale i herečka Linda Kozlowski. Tato půvabná dáma se ujala role neméně okouzlující reportérky Sue Charlton, která se odhodlaně pouští do sbírání materiálu pro napsání článku o muži, který přežil útok krokodýla. Tímto mužem není nikdo jiný než právě Mike „Krokodýl“ Dundee.

I přesto, že redakce, pro kterou Sue pracuje, má své sídlo v New Yorku, první polovina filmu se odehrává v Austrálii, v buši poblíž městečka Wakabout Creek. Paradoxně právě v této první polovině filmu se ukazuje novinářská povaha mladé redaktorky. Nejenom, že je odhodlaná napsat skvělý článek na úvodní stranu, ale ve chvíli, kdy plány oznamuje svému nadřízenému (a v té době i partnerovi v jedné osobě, kterého kvůli jinému článku několik týdnů neviděla), má již vše zajištěné a dohodnuté, zbývá jí už jen odletět. I se silnou vůlí, odhodláním a vášní pro práci je tato situace více než přehnaná a v reálném životě těžko představitelná. Pro účel filmu ale zafungovala přesně tak, jak tvůrci zamýšleli, tedy poskytla rychlý start děje a zároveň Sue představila jako ženu, která se ničeho nezalekne a jde si za svým cílem.

V následujících minutách divák pochopí, že odhodlanost je možná dominantní, ale rozhodně ne jediná výrazná vlastnost, kterou se mladá novinářka může chlubit. Její skautská připravenost, co se vybavení a rychlého přemýšlení týče, jí pomáhá elegantně proplouvat cizím prostředím a při seznamování se s lidmi. Ve chvíli, kdy se setkává s Dundeem, bez dlouhého protahování začne vyzvídat a sbírat materiály pro svůj článek. Své myšlenky si ve volných chvílích (pokud zrovna neprchá před krokodýlem, nebo nevrhá okouzlené pohledy na „Tarzana“ Dundeeho) nahrává na diktafon a fotoaparát má téměř vždy připravený v pohotovostním režimu.

Sue Charlton možná působí svým vystupováním až příliš ideálně, na druhou stranu se tvůrcům filmu podařilo perfektně vystihnout ukázkový typ zaměstnance, po kterém touží snad každý šéfredaktor. Tedy všestranného novináře plně žijící svou prací, obětující pro ni celý život, který přináší promyšlené plány, přinejlepším již částečně zrealizované, a to za co nejnižší náklady. To vše samozřejmě Sue splňuje, a ještě u toho vypadá božsky. Divák si možná chvílemi pomýšlí, jak je vůbec možné, že se tak mladá dívka dostala k tak dobré pozici, vše je ale vysvětleno v druhé polovině filmu, kde se ukáže, že majitel novin je Suein otec.

Úplně nejlépe postavu novinářky Sue však vystihuje sám Dundee v průběhu filmu. Ve chvíli, kdy se účastní nočního kmenového rituálu domorodců a řekne Sue, aby počkala v táboře, se redaktorka s fotoaparátem vydá za ním. Ze své skrýše si ale všimne, že se na ní Dundee přímo dívá. Když se ho pak v táboře zpětně ptá, jak o ní věděl, odpověděl jednoduše: „Seš ženská. A novinářka. Což je nejzvědavější skupina na světě.“

Přidat komentář