Olomoucká žurnalistika bude mít na Olympiádě dětí a mládeže hned tři zástupce

Tři studenti, kteří si pro své žurnalistické vzdělávání zvolili hanáckou metropoli, byli vybraní Českým olympijským výborem (ČOV) do pátého ročníku programu „Mladí novináři“. Budou součástí výběru čtrnácti talentů z celé České republiky a získali možnost rozšíření svých zkušeností v rámci letošní Olympiády dětí a mládeže (ODM) konané letos v Pardubickém kraji na přelomu ledna a února.

Stávající studenti Katedry mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky v Olomouci David Jahoda a Vít Kubant se spolu s absolventem Robertem Rampou stanou součástí týmu, který si vyzkouší práci v terénu, rozhovory se sportovci, psaní reportáží i práci s videem. Při všem jim bude pomáhat a radit Ondřej Trunečka, který aktuálně působí jako šéfredaktor sportovní redakce v deníku MF Dnes a iDnes.cz.

„Uviděl jsem možnost přihlásit se do programu na Facebooku naší katedry. Už loni v létě jsem byl dobrovolníkem v Olympijském parku v Pardubicích a každá akce tohoto typu má jedinečnou atmosféru. Hodně se pohybuji kolem hokeje, ať už jako extraligový časoměřič v Pardubicích nebo právě teď pomáhám organizovat dvojutkání české reprezentace U16 v Chrudimi. Podle mého názoru je žurnalistika právě ten obor, u kterého musíte být neustále aktivní, nejde jenom sedět na přednáškách a doufat, že se tím naučíte psát články nebo mluvit před televizní kamerou,“ popsal svou motivaci Vít Kubant.

Program je zaměřený na novináře a bloggery od 18 do 24 let, v rámci kterého dostanou příležitost nabírat zkušenosti na velké sportovní akci a publikovat na oficiálním webu olympiády. „Myslím si, že ODM nám dá spoustu nových zkušeností. Čekám od celé akce, že nás donutí myslet kreativně, pracovat pod tlakem a místy třeba i improvizovat. Zkrátka zažít to, co je pro novináře denní rutinou,“ doplňuje David Jahoda, který při studiu spolupracuje s eSports.cz.

Letošní ODM se koná od 28. ledna do 2. února v Pardubickém kraji a je největší multisportovní akcí v Česku. ČOV vybraným čtrnácti novinářům, mezi kterými jsou čtyři dívky, vedle samotného profesního rozvoje poskytne také stravu a ubytování. „Těším se na tu jedinečnou atmosféru, kdy bude Pardubický kraj a i zbytek České republiky upínat svůj zrak na naše mladé sportovce. Nemůžu se dočkat, až poznám nové lidi. Ať už další účastníky programu, nebo zkušené redaktory, se kterými budeme spolupracovat,“ uzavřel Kubant.

Foto: olympic.cz

Přidat komentář