Dvojka Českého rozhlasu poslední den loňského roku oslnila pořadem Obývák/Obývačka

Nerozdělení Československa. To se 31. prosince oslavovalo na Dvojce Českého rozhlasu. Tato mystifikační talkshow se v odpoledních hodinách objevila na vlnách vysílání. Hosty pořadu byli Jiří Lábus, Šárka Kašpárková, Jana Kirschner nebo Emília Vašáryová.

Devadesátiminutová část vysílání přinesla řadu kuriózních informací, reportáží a „dochovaných“ záznamů z aktu nerozdělení Československa. Úvod pořadu přinesl záznam prohlášení a tiskové konference Václava Klause a Vladimíra Mečiara. Tam oznámili rozhodnutí svého rokování a společně si zazpívali státní hymnu Kde domov můj. Následovaly vzpomínky hostů přímo ve vysílání. Jiří Lábus vzpomínal, že jeho plyšoví kamarádi Jů a Hele se jmenovali Joj a Hle a dále jmenoval slovenské mluvčí těchto postav.

Hudebním hostem, který provázel celým pořadem, byla zpěvačka Jana Kirschner. Ta vzpomínala, že ze samotného rozdělení měla ohromný strach, bála se ztráty Prahy. V době zpravodajské relace standardně časomíra oznámila daný čas a zprávy z československého domova moderoval Josef Maršál. Hlavní zprávou byla revoluce v Národním divadle, kde repertoár zaznamenal nařízení změny jazyka z češtiny a slovenštiny na českoslovenštinu. Herci se bouřili a herec David Prachař chtěl okamžitě ukončit kariéru a zahájit kariéru fotbalovou. Další relace informovala o skandálu při oceňování herců v Československu. Herec Julius Satinský byl obviněn z neúcty k československým cenám i přesto, že je patnáct let po smrti. Prezidentkou Československa je Magda Vašáryová, která je na konci svého funkčního období.

Modernizaci zaznamenala i lingvistika, zejména na sociálních sítích. Místo lajku by slovenština zavedla „páčik“ a selfie by bylo označované za „svojko“. Češi svou obdobu nenašli, drží se stále anglicismů.

Dalším z ožehavých témat byl olympismus a účast na ZOH. Jak by po rozdělení vypadala olympijská kolekce. Smícháním barev modré a červené z obou trikolór vznikla fialová módní kolekce pro celou výpravu. Problematikou sportovních klubů a asociací bylo stále diskutované téma vyváženosti českých a slovenských sportovců. Také Šárka Kašpárková vzpomínala na LOH v roce 2004 v Aténách.

Na sociálních sítích měl pořad tvůrců Jiřího Havelky, Jaroslava Veise a Martina Hůly velký ohlas a úspěch. „Bavím se tím nápadem od začátku do konce, jste skvělí,“ napsala posluchačka k fotografiím z natáčení. Občas černý, někdy trefně sarkastický humor provázel pořad na každém kroku. Kdo zaznamenal průběh vysílání bez znalosti programové skladby silvestrovského vysílání, mohl být i bez alkoholového opojení velmi zmatený.

Záznam celého pořadu je k dispozici na webu Dvojky v audioarchivu příslušného dne 31.12. 2017

Přidat komentář