Novinář v popkultuře: Gilmorova děvčata

Paris Gellerová představuje jednu z vedlejších postav amerického rodinného seriálu Gilmorova děvčata. Jedná se o velmi chytrou, ambiciózní a cílevědomou studentku žurnalistiky, která si jde tvrdě za svým cílem a vzdělání je pro ni naprostou prioritou. 

Paris zastává funkci šéfredaktorky studentských novin Franklin, jako šéfka dosahuje výborných výsledků a postupně si buduje své portfolio, které je nutné pro přijetí na její vysněný Harvard a práci v novinách. Coby vedoucí celé redakce je velmi přísná a vyžaduje bezchybnost.

Po přijímacích zkouškách na vysokou školu Paris zjišťuje, že se nedostala na Harvard. To ji na krátkou chvíli zlomí a z cílevědomé a neporazitelné studentky se stává křehká a citlivá dívka. Netrvá to však dlouho a Paris je opět dravou novinářkou, tentokrát už na Yaleově univerzitě v New Havenu. Během studia díky své průbojnosti zde získá pozici redaktorky v Yaleském deníku. V těchto novinách působí ještě sebevědoměji. Nebojí se ani vyvolávat nepříjemné konverzace, protože bravurně zvládá umění argumentace.

Když se i tady po nějaké době dostane na post šéfredaktorky, naplno ukáže své vůdcovské schopnosti. „Semestr, který změní dějiny Yaleského deníku. Bude to tvrdé. Nic pod slovo perfektní nebude tolerováno. Jsem teď vaše šéfredaktorka. Mé dveře vám nejsou otevřené. Vůbec. Vítejte v Yaleském deníku.“  Kvůli své panovačnosti a snaze být stále nejlepší ale brzy mezi kolegy docílí pověsti diktátora. Na rozdíl od zbytku redakčního týmu na Yalu si však Paris Gellerová plně uvědomuje silnou konkurenci v tomto oboru, a proto neslevuje ze svých zásad.

Vzhledem k tomu, že se i hlavní postava seriálu Rory od dětství touží stát novinářkou, seriál se této profesi věnuje téměř v každém dílu. Najdete zde však především žurnalistiku z prostředí školních deníků. Co vše obnáší skutečná práce novináře v praxi se tu objevuje opravdu jen zřídka. Kdyby ale Paris Gellerová nebyla pouhou fiktivní postavou, jistě by se v branži neztratila.

Přidat komentář