Jiří Hošek odpovídá: Vidíte rozdíl mezi postavením domácího redaktora a zahraničního zpravodaje v Londýně?

Jiří Hošek je zahraničním analytikem a moderátorem Českého rozhlasu. Letos se po skoro pěti letech vrátil z Londýna, kde působil jako zahraniční zpravodaj. Na Dvojce analyzuje a komentuje témata, která mají nejčastěji spojitost se zeměmi, kde působil, tedy Spojeným královstvím a Německem. Připravuje a moderuje pořad Den podle… na ČRo Plus. Působí také jako občasný přispěvatel do Hospodářských novin a Respektu.

Vidíte rozdíl mezi postavením domácího redaktora a zahraničního zpravodaje v Londýně?

Překvapilo mě, jak špatné postavení zahraniční zpravodajové v Británii mají. Nejen ti ze zemí typu České republiky, ale i kolegové z Německa, Japonska apod. Získat informaci, nemluvě o rozhovoru, je nesmírně složité. Každá žádost se nemístně vleče. Vůle pomoct zahraničnímu novináři je velmi malá, včetně státních institucí. Jakoby část zaměstnanců britských tiskových odborů nechápala, že nějací zahraniční zpravodajové v Británii jsou, a mělo by být otázkou profesionální cti jim pomoct. I novináři ze zcela obskurních britských místních plátků mají lepší postavení, než slovutní zahraniční zpravodajové.

Jak vidíte, sám jako novinář, budoucnost novinářů, když se do nich politici čím dál víc obouvají (viz narážky Donalda Trumpa, Roberta Fica, Andreje Babiše, Miloše Zemana a dalších)?

Myslím, že se do novinářů vrcholní politici naváží od začátků novinářské profese. Bylo by divné, kdyby tomu taky nebylo, a svědčilo by to o tom, že žurnalisté politikům nešlapou dost na paty. Jakmile by novináři přestali být vůči politikům kritičtí, stali by se mocipáni zcela nesnesitelnými a jejich odpovědnost vůči voličům by povážlivě poklesla.

Přidat komentář