Facebook bude při britských parlamentních volbách bojovat proti fake news

Americká sociální síť Facebook se v nadcházejících parlamentních volbách Británii chystá zamezit šíření tzv. fake news. Právě Facebook se v minulosti dočkal kritiky za množství nepravdivých zpráv, které se na této sociální síti objevovaly například během amerických prezidentských voleb.

Facebook, který ve Velké Británii eviduje přes 31 milionů uživatelských profilů, začne smazáním desítek tisíc nevěrohodných účtů. Dalším krokem bude reklama, kterou si Facebook objednal v britských denících, jako je The Times, The Guardian či Daily Telegraph. Facebook v ní představí deset tipů, jak rozpoznat fake news. Facebook v těchto doporučeních například vyzývá své uživatele, aby byli ostražití, když narazí na senzační titulek, aby si všímali, na jaké internetové stránce se daná zpráva objevuje či aby si toho o tématu přečetli co nejvíce a nevyužívali tak pouze jeden zdroj informací.

Tato opatření jsou tak reakcí na kritiku, která se na Facebook snesla po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Právě v nich se značně projevil fenomén fake news, přičemž mnoho z těchto zpráv bylo sdíleno na sociálních sítích. Facebook ve svém prohlášení uvádí, že nyní dokáže lépe rozpoznat falešné profily a rychleji je tak blokovat či smazat. „Očekáváme, že klesne množství spamu, dezinformací a dalšího klamavého obsahu, který je často sdílen právě přes falešné profily,“ uvedl mluvčí společnosti Facebook.

V posledních dnech Facebook také oznámil zahájení spolupráce s britskou neziskovou organizací Full Fact, která se zaměřuje na ověřování faktů a vyvracení nepravdivých informací. „Během voleb bude naše práce potřebnější více než kdy jindy,“ řekl ředitel Full Factu Will Moy bez toho, aby poskytl více informací o vzájemné spolupráci. Organizace Full Fact už pro svou činnost týkající se parlamentních voleb vybrala 28 tisíc liber, jak velký podíl z této částky zaplatil Facebook ale zveřejněno nebylo.

Přidat komentář