Má modrá velryba za úkol šířit strach? Zásadní otázku otevřel i Václav Moravec

Nebezpečná internetová hra Modrá velryba, která v posledních dnech a týdnech zaplavila většinu tuzemských i zahraničních médií, nechává chladným málokoho. Mimo jiné na ni přišla řeč i v Otázkách Václava Moravce. Moderátor tuzemské veřejnoprávní televize Modrou velrybu rozebíral s ministrem vnitra Milanem Chovancem a stínovým ministrem obrany Alexandrem Černým.

„Když jsme u šíření strachu a mediálního terorismu, tak se podívejme na příběh Modré velryby,“ předestřel v neděli diskutované téma Moravec. Známá tvář České televize (ČT) i další si uvědomují, že nebýt popularizace sebevražedné hry v médiích, především potom na internetu, těžko by se o ní podstatná část obyvatelstva dozvěděla.

Stačí jediné slovo, aby zmínky o Modré velrybě upoutaly pozornost: sebevražda. Jak jednoduché. Kromě médií navíc téma začala „popularizovat“ i státní policie, která dle svých slov má důkazy o tom, že se hra objevuje přímo v České republice. „Tato hra je velikou hrozbou, po důkladném zmonitorování sociálních sítí můžeme potvrdit, že se Modrá velryba vyskytuje i u nás,“ sdělila ČT policejní mluvčí Ivana Nguyenová. Již padly názory, že polici bije bezdůvodně na poplach.

Má se tedy o netradiční, a hlavně nebezpečné zábavě, jež míří především na děti a mládež, tolik mluvit a psát? Slouží záplava informací o Modré velrybě jako prevence před jejím hraním, nebo jí naopak zajišťuje zbytečnou slávu? „Cokoli, co může být zneužito, tak se objeví na internetu. A nebude-li naše společnost dostatečně psychicky odolná, tak tomu může podlehnout,“ myslí si Alexandr Černý, jeden z debatujících v Otázkách Václava Moravce.

Jak později Moravec upozornil, Modrá velryba se do České republiky dostala prostřednictvím ruských webových portálů. „Ukazuje se, že ani v Rusku nebyly sebevraždy dětí motivovány Modrou velrybou, ale jinými faktory,“ doplnil Černý.

Ať už se o hře zmiňovat či nikoli, jedno je jasné. Po zprávách z médií zájem o ni výrazně vzrostl. Podle Martina Kožíška, experta na internetovou bezpečnost, zaznamenal Seznam.cz po velikonočním víkendu 40 dotazů na Modrou velrybu denně. Uvedl to pro Seznam Zprávy.

Přidat komentář