#Advent14: Vánoční pohádkové premiéry na ČT, nenechte se překvapit

Pravidelně od roku 1993 Česká televize obohacuje svůj program o premiéry vánočních pohádek. Jejich tradici před dvaceti sedmi lety zahájil film Sedmero krkavců, který má na Československé filmové databázi méně než šedesát procent. Česká veřejnoprávní televize neusnula na vavřínech, natáčela filmy nadále, horší i lepší, a svou sváteční nabídku neustále zpestřovala. Letos si proto můžeme nedočkavostí kousat nehty a očekávat celkem čtyři nové pohádky, jedna z nich bude dokonce ve znakové řeči, a to je chvályhodné.

„Věřím, že tedy ani letos diváky, kteří se o svátcích spolehnou na vysílání České televize, nezklameme,“ přislíbil generální ředitel České televize Petr Dvořák v tiskové zprávě. Věřit je důležité, ale také jsme všichni věřili na Ježíška a jak to dopadlo… Posuďte sami.

ct-pohadky2První. Na Štědrý večer se za ČT utká v boji o diváckou pozornost film Martina Dolenského Pravý rytíř, příběh o jablku, které padlo daleko od stromu. Mládenec Vincent (Jan Komínek), od narození pacifista, který by neublížil ani mouše, a jeho otec (Lukáš Vaculík), ostřílený rytíř, se společně vydají na synovo dobrodružství. V pohádkových klasikách jde na zkušenou do světa pouze syn, teď ho doprovází i jeho otec a věřte, že jim svět dá pořádnou lekci. Samozřejmě se dočkáme láskyplného konce a bezesporu i polibku mládence s princeznou (Lucie Černá), je to přeci pohádka, avšak předtím jim zkříží cestu černokněžník a stihnou do zapeklité situace uvrhnout říši víl. Jak se s tím vším poperou, nevíme, ale až sníte kapra a bramborový salát, dozvíte se to sami.

ct-pohadky3Druhý. Boží hod vánoční na ČT bude ve jménu intrik, Hru o trůny však nečekejte. Čeledín Jiřík (Jan Cina) musí svému knížeti Honorádovi (Ondrej Koval‘) dovézt Radost (Marta Dancingerová), což je zlatovlasá princezna. Cestuje z, a to nekecám, Božemle až do samotného království. Aby jí mohl získat, musí splnit tři zapeklité úkoly a pokořit lstivého piráta, jehož jméno je, a to znovu nekecám, Za Bié Ocradé (Jan Dolanský). To přeci jen zvládne, pomůže mu totiž princezna, jeho družina, která s ním putovala z Božemle (haha), a zvířata, protože, a to se podržte, se v této pohádce bude mluvit se zvířaty, Narnii však nečekejte. Možná byste si mysleli, že až jí získá, bude pro problémech, ale co by to bylo za pohádku, kdyby se mládenec a princezna do sebe nezamilovali? No, závěr nechme na režisérovi Ivanovi Pokorném, možná Jiřík Honoráda ukecá za pár pramínku vlasů své nastávající. Jo a film se jmenuje Slíbená princezna.

Třetí. Pořádně se vysmrkejte, jelikož na svatého Štěpána půjde do televize Zázračný nos z režie Stanislava Párnického. Už z názvu je patrné, že se nebude jednat o dokument o Michaelovi Jacksonovi ani volné pokračování Potterovské série, tentokrát z pohledu jeho beznosého nepřítele Voldemorta. Bude to totiž úplně jinak, princeznu Dianu (Kristína Kanátová) čeká svatba z vůle jejího otce, se kterou ona nechce mít nic společného, aspoň do té doby, než zjistí zda jí její budoucí manžel opravdu upřímně miluje, protože ona si to nemyslí. Ve snaze najít řešení naletí šejdíři a po vypití elixíru, který má její otázky rozřešit, se jí zvětší nos. Co by na to Majky a Volďa dali? Nevíme, ale princezně je jasné, že takhle jí nebude chtít ani ten, koho nechce a táta jí vydědí. Z hledání odpovědí se tak stane hledání normálního nosu. Při tom najde samozřejmě i pravou lásku a třeba si velký nakonec nos nechá. Zamiluje se totiž do voňavkáře Tomáše (Vladislav Plevčík) a přeci…velký nos velkého ducha značí, hňupeeeee.

ct-pohadky1Čtvrtá. Umíte znakovou řeč? Možná ano, možná ne, je to vlastně jedno, protože Česká televize sice letos, stejně jako loni, připravila pohádku pro neslyšící ve znakovém jazyce ve spolupráci s neslyšícími herci, ale ta bude nadabovaná. Tentokrát režisérka Alena Dersziová přenese diváky svým filmcem Nepovedený čert do horoucích pekel, kde se narodil blonďatý čert Mikoláš. Ten leze krkem Luciferovu rádci Podlejzalovi, který se ho snaží z pekla jednou pro vždy vypudit. Blonďák bude s přehledem plnit pro něj připravené úkoly, až do chvíle, kdy dostane úkol založený na jedné čistě lidské vlastnosti. No uvidíme jaké vlastnosti, já sázím na korupci! Pravdu se dozvíme už dvacátého prvního na dvojce, a pak znovu dvacátého šestého na jedničce.

„Šanci jim asi dám, Pelíšky ani Popelka se s žádnou z nich nekryje,“ říkám já!

Přidat komentář