#Advent2: Možná je celá ČR pokrytá sněhem, ale některá témata jsou o Vánocích stále zelená (čti evergreen)

Jak průměrný člověk pozná, že přichází Vánoce? Že začíná sněžit a je čas shánět dárky? Ale kdeže, koukání z okna nebo do kalendáře už je passé. Teď si to každý přečte na Facebooku. Nebo hůř, podívá se na Televizní noviny. Média jsou totiž v tomto ohledu k nezaplacení. Každý rok přináší čtenářům, posluchačům i divákům stejnou vánoční okurkovou sezónu (nebo možná ledový salát?). A prostý český lid opět celý napnutý čeká, zda opravdu voda v mrazu zamrzne.

Zdá se, že kdokoli se uchází o práci reportéra v televizi, musí mezi své zájmy a dovednosti zařadit lyžování. Testování tuzemských sjezdovek se snad stalo poznávacím znamením novinářů. Kdo nenalepil na vlek hodnotící nálepku, jako by nebyl. A když se do testu zapojí i rakouská horská centra, všichni budou spokojenější. U nás totiž párek u vleku nestojí čtyři eura, to se máme!

Poprask nastává, když spadne vločka. V Brně, Ostravě nebo Plzni půl bídy, jen ať se tak nestane v Praze. Překvapení silničáři nestíhají, doprava kolabuje a město se hroutí. Zase. Však všichni známe tu Nohavicovu písničku: „Kalamita jak na Sibiři. Tři centimetry sněhu. A u Muzea čtyři.“

reportaz-snih
Napadl sníh. On to sice dělá skoro každou zimu…

A to ještě nepřišla reportáž o úrazech. Dramatická hudba, potěmnělý záběr… Vidíte to?  Důchodkyně upadla na náledí. S četností výskytu tohoto druhu případů se divím, že ještě stále existují důchodci, kteří své modřiny v televizi neproducírovali.

Když už dojdou nápady úplně, všichni sází na recepty (nebojte, ani my nebudeme pozadu.) Nejlepší vanilkové rohlíčky 485krát jinak, linecké jako od babičky nebo punč na 130 způsobů. Každá redakce jako by nedala dopustit na své domácí kuchtění. A to ani nemluvím o bramborovém salátu. Hádky o barbarství ve formě přidaného jablka (nebo vlastně čehokoli) by vydaly na samostatný článek.

A co teprve dárky? Ideální pro manželka či pro manželku, vlastnoručně vyrobené nebo vlastnoručně zakoupené. Všichni dávají své tipy, ale ve skutečnosti stejně jako ostatní tápou. Hlavně ale, že přibývají znaky a místo na papíře se plní, novinář může být spokojený.

Kdybych měla vypsat všechny zimní stereotypy, konce by se nikdo nedočetl. Zmínit je ale přecejenom musím… Co situace kolem vánočních kaprů, kolik jich letos je? Jdou na odbyt spíš borovice nebo jedle? Co najde pod stromečkem Jarda Jágr? A jaký názor má na věc prezidentův mluvčí Ovčáček? To vše a mnohem více, než bychom chtěli, se letos opět dozvíme. Jupí.

Přidat komentář