Média u sousedů: Nový feministický časopis v Polsku, němečtí novináři se zastávají vězněných kolegů v Turecku

mediatorlogoNa počátku příštího měsíce vyjde první číslo nového polského magazínu G’rls room zaměřený hlavně na téma ženských práv. V tu samou dobu plánuje na Slovensku investigativec Marek Vagovič vydat knihu o zákulisních praktikách vládní strany SMER. Na patnáctého připadá „Writers-in-prison-day“: v rámci tohoto dne projevilo čtyřicet redakcí německých médií solidaritu s tureckými novináři, které stíhá Erdoğanův režim. Novináře z Kronen Zeitung naopak pokárala rakouská spolková tisková rada za zavádějící vyjádření v článku o nepříčetném řidiči z Grazu.

Šéf investigativy na aktualne.sk Marek Vagovič vydá knihu s názvem „Vlastnou hlavou“, která bude vypovídat o jeho patnáctileté práci na odkrývání zákulisních vztahů a afér ve slovenské politice. Účastník  přednášky „Jak se dělá kauza“, konané nedávno v Olomouci, na knize údajně pracoval dva měsíce a rozhodl se ji napsat hlavně z toho důvodu, že na stránkách novin se o jednotlivých problémech nelze rozepsat do hloubky. Jméno titulu je odvozené z citace nahrávky, ve které měl Fico tvrdit, že „vlastnou hlavou“ zabezpečil pro stranu SMER bokem 75 milionů tehdejších slovenských korun. Kniha vyjde podle serveru medialne.etrend.sk 1. prosince.

O pět dní později bude startovat nový projekt polských feministek. Server wirtualnemedia.pl uvádí, že jeho tištěná verze bude mít 72 stran a v počtu 5,5 tisíce exemplářů vyjde za cenu v přepočtu 55 korun. „Bude to čtvrtletník o ženách, tvořený ženami, ale nejen pro ně, ale pro všechny, pro které jsou důležitá práva žen, volnost, tolerance a solidarita,“  uvádí redakce lifestylového magazínu entertheroom.pl, ze kterého novinka G’rls room vychází.

Solidarita je také ústředním motivem otevřeného textu, který vydalo zhruba čtyřicet zástupců německých médií  na podporu opozičního tureckého deníku Cumhuriyet (republika). Informuje o tom jak rakouská Die Presse, tak německý mediální portál meedia.de. „V současnosti je v Turecku ve vazbě 142 novinářů. Začátkem listopadu jich bylo právě z listu Cumhuriyet zatčeno 13“, píše se na stránkách Die Presse. V textu, který německé deníky a online magazíny vydaly, píší opoziční turečtí žurnalisté o práci v podmínkách omezené svobody tisku. „Naše práce je těžká, tlak je šílený a výhružky vlády vážné. Ale nic z toho nás neodradí,“ píše se v prohlášení, které bylo vydáno v úterý u příležitosti dne novinářů ve vězení.

Rakouským novinářům z Kronen Zeitung sice o vězení nejde, ale mají vroubek u spolkové tiskové rady. Provinili se vágním a zavádějícím pojednáním o pachateli dopravní nehody u Štýrského Hradce. V internetovém článku, který noviny vydaly, se píše, že „s pachateli trestných činů je dobře zacházeno, užívají terapií a vůbec nejsou nuceni k odpovědnosti“ a celý průběh soudu je interpretovaný jako „obhajovací proces.“ Tiskové radě vadí, že se tím vytváří dojem fešáckého kriminálu pro nepříčetné pachatele trestné činnosti. Kronen Zeitung se k tomu odmítá vyjadřovat. Na základě zprávy spolkové tiskové rady o věci informaval Der Standard a mediální rubrika Die Presse.

 

Přidat komentář