Účastníci prvního dne festivalu Prix Bohemia Radio mohli besedovat s herečkou Hanou Maciuchovou

Minulé pondělí se v Olomouci konal mezinárodní festival Prix Bohemia Radio, který pořádal Český rozhlas. Samotné zahájení se konalo hodinu po poledni na Horním náměstí před městskou radnicí. Pro Olomouc se jedná o vzácnou příležitost, protože festival dlouhou řadu let sídlil v Poděbradech a v Praze.

Za přítomnosti hostů, kterými byli generální ředitel Českého rozhlasu – René Zavoral, dále Josef Podstata – ředitel festivalu a rovněž herečka a zároveň čestná prezidentka festivalu Hana Maciuchová, byl 32. ročník festivalu zahájen. Součástí startu festivalu bylo také krátké vystoupení slavné české violoncellistky Terezie Kovalové, která zahrála 3 své písně alternativního žánru.

Po zahájení se akreditovaní účastníci mohli přesunout do Uměleckého centra UP na konferenci s tématem Tvorba pro děti. Jednalo se o mezinárodní konferenci o literárně-dramatických pořadech pro děti a mládež, které se účastnili i zahraniční hosté. Pro všechny účastníky přednášky bylo k dispozici tlumočení českého jazyka do anglického a naopak. Program se skládal ze 3 bloků, ty trvaly 4 hodiny s krátkými pauzami.

První blok se věnoval českým a slovenským významným osobnostem, které jsou spojené s dětskou tvorbou. Mezi přednášející patřila Zuzana Vojtíšková z Českého rozhlasu, dále Luděk Horký, manažer vývoje dětské tvorby v České televizi a na závěr bloku Timotea Vráblová, literární vědkyně ze Slovenska. Po krátké přestávce následoval blok, věnovaný zahraničním hostům. Mezi ty patřila Frida Derwinger, ta přednášela o švédském rádiu a o tématech, které se čím dál více týkají mládeže, (např. šikana, drogy, neschopnost získat lásku, apod.). Další mezinárodní účastnicí konference byla Polka Katarzyna Hagmajer-Kwiatek, která přednášela o spojitosti moderní literatury s rozhlasem.

Mezi 16. a 17. hodinou probíhala v Českém rozhlase Olomouc veřejná beseda s herečkou Hanou Maciuchovou. Událost byla dlouho před jejím zahájením beznadějně vyprodaná a její osazenstvo tvořily převážně starší ročníky. Na besedě se řešila otázka tzv. rozhlasového „neviditelného“ herectví a také začátky divadelního herectví Hany Maciuchové.

Večer se (především) mladší návštěvníci mohli zúčastnit party v Jazz Tibet Clubu, pořádané Radiem Wave. Vystoupily zde alternativní kapely WWW a Vložte kočku. Do klubu přišlo mnoho studentů Univerzity Palackého, které přilákal vstup zdarma a také akce: prvních 200 piv zdarma. Hudební skupiny se prezentovaly alternativním rockem, který se nemusel líbit každému posluchači.

 

Přidat komentář