8. 9. 1939 – Volá Londýn

vola-londyn2Alternativu oficiálních, nacisty ovládaných médií, představovala v době Protektorátu Čechy a Morava například zahraniční rozhlasová vysílání. Hlavní podíl na nich mělo zejména Rusko a pak také Británie, odkud od 8. září 1939 BBC vysílala do Československa pod názvem Volá Londýn

V počátcích vytvářel agendu vysílání sám Jan Masaryk, který navíc zpravodajství každou středu doplňoval i svými komentáři. V nich se věnoval vnitropolitickým tématům z protektorátu i mezinárodní situaci a podání se vždy vyznačovalo povzbudivým tónem. Zlom přinesl nástup vlády Winstona Churchilla, po kterém při exilovém československém ministerstvu zahraničí vznikl informační odbor. Jeho součástí pak bylo oddělení rozhlasové propagandy, které se staralo od srpna 1940 o přípravu denního patnáctiminutového vysílání Hovory s domovem v rámci českého vysílání na BBC.

Za poslech zahraničního vysílání přitom obyvatelům Protektorátu hrozilo vězení, za šíření zpráv z vysílání pak až trest smrti. Přesto se rozhlas poslouchal dál, například 14. září 1941 byli skrze BBC českoslovenští posluchači vyzvaní k bojkotu protektorátního tisku, což byla jedna z nejlépe zorganizovaných protinacistických akcí u nás.

Přidat komentář