V České televizi vznikla nová redakce zaměřená čistě na vědu

StachČeská televize založila novou redakci, která se zaměří na českou a světovou vědu. Přibude tak ke stávající domácí, zahraniční kulturní a ekonomické a navíc do nabídky přidá  ČT24 i nový pořad. Vedoucí redakce je Kateřina Fifková, hlavním moderátorem Daniel Stach.

„Aktuálním událostem na poli vědy se v denním zpravodajství věnujeme dlouhodobě, čtyři roky vysíláme také diváky i odbornou veřejností ceněný Hyde Park Civilizace, kolem kterého se nám podařilo vybudovat silný redakční tým. Vznik nové redakce je tak logickým krokem, který přinese systematičtější zastoupení původních témat z oblasti české vědy i zahraničních výzkumů v denním zpravodajství a samostatných pořadech ČT24,“ říká v tiskové zprávě ředitel Zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

„Cílem je, aby byla věda součástí každodenního vysílání ČT24. Diváci uvidí úspěšné české i zahraniční vědce, dozví se o výzkumech, které změnily nebo mají šanci změnit svět. Budeme vysvětlovat vědecká bádání tak, aby se v nich mohli orientovat nejen experti daného oboru,“ dodává v rozhovoru ČT Daniel Stach.

Věda má mimo nově vzniklého pořadu Věda 24 a stávajícího Hyde Park Civilizace pronikat i do běžného denního vysílání. Pořad diváci poprvé uvidí 11.září, následovat bude každý týden v neděli v 18:30. Nově je pro diváky připravený i měsíčník Vědecké Interview. K tomu Česká televize spustila web  na kterém se objeví doplňující informace k odvysílaným věcem, ale také více informací z oblasti zahraniční vědy.

„Natočili jsme rozhovory se čtyřmi nositeli Nobelovy ceny a také horolezcem, který nemá ruce ani nohy. Navíc hned v sobotu 10. září budeme vysílat díl s generálním ředitelem tokamaku ITER. Tokamak je zařízení, ve kterém probíhají podobné procesy jako ve Slunci a díky tomu by měl zajistit čistou a bezpečnou energii,“ nastiňuje Stach. 

Upoutávka: 

 

Přidat komentář