Novinář v popkultuře: Prázdniny v Římě

Prázdniny_v_ŘíměMazaný americký novinář Joe Bradley, kterého ztvární výtečný Gregory Peck, pracuje pro pobočku americké zpravodajské agentury v Římě a pro žádnou lež nechodí daleko. Šéfredaktorovy pije krev a dokonce mu i dluží pět set dolarů. Jenže osud mu přivane příležitost udělat exkluzivní rozhovor s mladou šlechtičnou, za který by mu každá agentura na světě dala dolarů pět tisíc. Joe má tedy možnost vyřešit své finanční problémy a splnit si sen vrátit se do Ameriky. Jenže…

Korunní princezna Anna v podání okouzlující Audrey Hepburn je na návštěvě několika evropských metropolí. V Římě ji však už její panovnické povinnosti přestanou bavit a poté, co jí doktor dá sedativa na klidnější spánek, potají opustí ambasádu své země, která ve filmu není jmenována. Jenže při jejích nočních toulkách Věčným městem prášky začnou působit a Anna usne na lavičce. Zde ji nachází Joe, který se vrací z nevydařeného karetního flámu. I když má Joe následující den navštívit tiskovou konferenci princezny, toho večera ji nepozná a nakonec ji pro její bezpečnost vezme raději přespat k sobě domů. Následujícího rána Anna ještě vyspává, ale Joe s hrůzou zjistí, že zaspal tiskovou konferenci a spěchá do práce. Tam nejdříve lže, že jde právě z oné konference. Když mu ovšem naštvaný šéfredaktor vrazí do rukou noviny, kde se píše o tom, že žádná tisková konference se kvůli princeznině nemoci neuskutečnila, Joe na fotce okamžitě pozná Annu a dostává lstivý plán. Nabídne se šéfredaktorovy, že napíše exkluzivní rozhovor s princeznou plný jejích osobních informací . Ten je zaskočen a považuje Joea za blázna, ale souhlasí a ještě se vsadí o dalších pět set dolarů, že Joe žádný rozhovor nenapíše.

Mazaný novinář spěchá domů a Anně nabídne prohlídku Říma, aniž by se jí zmínil o svém povolání. Ta zprvu odmítne, jenže když se pak s Joem potká na Španělských schodech, nechá se přemluvit. Joe poprosí o spolupráci kamaráda Irvninga, který je fotografem, aby mu pomohl s exkluzivním článkem. Ten souhlasí a během jejich toulek po památkách Říma pořizuje potají fotografie například fotoaparátem, co vypadá jako obyčejný zapalovač. Velmi důležitou scénou filmu je ta u Úst pravdy. O téhle památce, která má podobu obličeje vytesaného do skály, se povídá, že usvědčuje lháře tím, že ukousne jejich ruku po vložení do ústního otvoru. Joe důvěřivou princeznu vyděsí, když po vytažení své ruky z otvoru ji má schovanou v rukávu. Tahle scéna inspirovala mnoho další tvůrců a dokonce se o ní povídá, že to byl nápad samotného Gregory Pecka a reakce herečky Audrey Hepburn je autentická, neboť své kolegyni o něm dopředu neřekl. Princeznu už ale tou dobou samozřejmě hledají vládní agenti. Při večerním tančení na jedné lodi se tedy strhne mela a Joe padá přes palubu, kde za ním do řeky skáče i Anna. Už v bezpečí na břehu se pak oba třepou zimou a společnou chvíli zakončí polibkem. Princezna se však rozhodne rozloučit a vrací se na ambasádu.

Joe prožívá vnitřní boj. I když je zvyklý lhát a ze začátku mu šlo jen o exkluzivní rozhovor s vidinou dobře vydělaných peněz, postupem času se do Anny zamiloval. Něco se v něm vzepře a on se rozhodne rozhovor nikdy nevydat. Při nečekané návštěvě svého šéfredaktora mu všechno zapře, jenže na scéně se objeví i fotograf Irving, který se chce pochlubit svými fotkami. Joe se ho všemi způsoby snaží umlčet a i když je Irvnig zmatený, počká až naštvaný šéfredaktor místnost opustí. Oba se pak baví pohledem na zdařilé fotky. Irving pořád nechápe Joeovo rozhodnutí článek nenapsat, ten mu řekne, že v publikování fotek mu bránit nemůže. Oba se pak vydají na tiskovou konferenci, kde princezna vyjádří svou lásku k Římu. Tou dobou si už povšimla Joea i Irvinga, kteří stojí v první řadě mezi ostatními novináři. Princezna pak nečekaně vyjádří touhu se s každým novinářem seznámit osobně a postupně si s nimi potřásá rukou. Když dojde až k Irvingovi, obdrží od něj obálku s fotkami jako památku na Řím. Film však končí hořkosladce, neboť si Joe i Anna uvědomují, že jejich láska nebude mít šťastný konec, protože oba patří někam jinam.

Romantická komedie proměnila tři z deseti nominací na Oscara v roce 1954. Audrey Hepburn si odnesla cenu za svůj výkon v hlavní ženské roli, scénárista Dalton Trumbo za původní příběh a film obdržel i cenu za kostýmy v kategorii černobílého filmu. Samotná Audrey pak ještě ve stejném roce obdržela Zlatý Glóbus, cenu BAFTA a cenu od New York Film Critics Circle. Zajímavostí pak ještě je, že scénárista Dalton Trumbo byl v době tvorby filmu na hollywoodské černé listině, což znamenalo, že nesměl psát. Kvůli tomu nemohl být uveden v původních filmových titulcích.

Prázdniny v Římě jsou o novodobé princezně, která se vzepře svým panovníckým povinnostem. A taky o lstivém novináři, kterého změní láska. Romantická komedie svým zajímavým scénářem plným vkusného humoru, neuvěřitelnými hereckými výkony a jedinečnou atmosférou italské metropole dokáže bavit diváky i více jak po šedesáti letech od svého vzniku.

Přidat komentář