Silvie Lauder odpovídá: Jak by se měla novinářka vypořádat s vulgárními a diskriminujícími reakcemi na své články?

Silvie LauderV novinářské profesi je kritika ze stran čtenářů naprosto běžnou a očekávanou reakcí. V ní by měla platit pravidla slušného chování, přesto se i v dnešní moderní době  můžeme setkat s výroky diskriminujícími novinářky jakožto „ženy od plotny“. Jak reagovat na tyto komentáře nám prozradila Silvie Lauder, redaktorka Respektu.

Silvie Lauder odpovídá: Jak by se měla novinářka vypořádat s vulgárními a diskriminujícími reakcemi na své články? 

Měla by si uvědomit několik věcí. Jednak fakt, že podobné typy reakcí patří k novinářské práci. Tím, že pod svým jménem a tváří novinář či novinářka dává najevo svoje názory, vstupuje do veřejného prostoru a k tomu kritika patří.

Jakou má ta kritika mít podobu je nicméně věc jiná. Pokud vulgární či diskriminující (mimo to také bývá  v drtivé většině anonymní), pak to vypovídá mnohem více o povaze kritiků než o její práci. Jakékoliv novinářské pochybení nedává důvod k sprostotám ani sexismu. Pokud je to reakce na text o sexismu či hrubému chování k ženám, pak je dokonce možné takové reakce brát pozitivně – tihle lidé totiž de facto potvrzují teze v textu předložené.

A z praktických rad se hodí představit si autory takových výpadů. V Americe nedávno řešili případ muže, který sám sebe označoval za „krále maskulinity“ a mimo jiné požadoval, aby muži dostali právo na vlastním pozemku legálně znásilňovat ženy. Přišlo se na to, že tenhle „macho“ žije ve sklepním pokoji v domě své matky. Tipla bych si, že všichni pánové, kteří měli potřebu v poslední době sdělit, že jsem „hysterická kráva“ s neuspokojivým milostným životem, na tom budou podobně.

Přidat komentář