Národní filmový archiv se vrátil k časopisu Filmový přehled, navíc nabízí Revue a databázi filmů

nfaPo třech letech začal Národní filmový archiv (NFA) opět vydávat časopis Filmový přehled, tentokrát na stejnojmenném webu a přidává k němu navíc internetový magazín Revue. NFA spustil stránku 29. února 2016 a prozatím funguje ve zkušební verzi. Vedoucím portálu se stal Jan Valter. Mezi současné autory patří, například programový ředitel CinemArt Aleš Danielis, publicista Jakub Hauser nebo Malvína Toupalová, dramaturgyně a členka programové rady Anifilmu.

Filmový přehled se původně objevil už roku 1939 a stal se tak nejstarším filmovým tištěným periodikem u nás. Po mnoho let vycházel jako měsíčník a postupně se stal uznávaným časopisem s nejúplnějšími informacemi o tehdejší kinodistribuci určeným převážně odborné veřejnosti. Kvůli nástupu internetu a stále se zvyšujícím požadavkům na aktuálnost se nakonec NFA rozhodla časopis stáhnout z tištěného prodeje. Do 1. ledna 2014 Filmový přehled ještě vycházel v elektronické podobě, poté se ale odmlčel úplně.

Nový portál cílí na pestřejší skupinu čtenářů než v minulosti. Pro širokou veřejnost bude přinášet kompletní údaje o filmových premiérách i o starších snímcích a navíc bude informovat o filmových přehlídkách a chystaných akcích. Pro filmové profesionály bude portál uvádět aktuální uzávěrky grantů, přihlášky na festivaly a trhy, adresář firemních kontaktů, profesní biografie aj.

Obsah webu tvoří zejména internetový časopis Revue a databáze. Revue bude podle Jana Valtera pravidelně aktualizovaná, každý den se zde má objevit jeden delší text a několik menších článků. „Budeme přinášet příspěvky o starších filmech. Revue bude sledovat všechny typy tvorby od hraných filmů přes dokumentární až po experimentální. Zabývat se hodláme profesionální, studentskou i amatérskou kinematografií,“ uvedl pro MediaGuru šéfeditor magazínu Jan Křipač. Návštěvníci stránky zde prozatím mohou najít aktuality ze světa kinematografie, informace o filmových premiérách, rozhovory, historické okénko nazvané Filmy, profily osobností české kinematografie a pod záložkou Fokus další komentáře a zprávy. Některé články by později měly být dostupné i v angličtině.

Filmovou databázi tvoří pouze české snímky. U filmů autoři popisu uvádějí kategorii, žánr, rok výroby, zemi původu a obsah, u některých ale v současnosti stále poslední jmenovaný štítek chybí. „Databáze vychází z dat, která Národní filmový archiv po léta zpracovával a která prošla v uplynulých dvou letech podrobnou revizí. Tyto informace budeme postupně rozšiřovat o další údaje,“ řekl pro Mediář Valter. Postupně by se zde kromě zbylých popisů měly objevit i plakáty, fotografie a dochované scénáře z archivu NFA. Tento katalog by v budoucnu měl konkurovat Česko-slovenské filmové databázi Martina Pomothyho, která ovšem nabízí i filmy ze zahraniční produkce a hodnocení samotných uživatelů.

 

Přidat komentář