Počet manažerů ČRo klesne o pětinu, zpravodajství zřejmě povede Jan Pokorný

Český rozhlas - logo, znakPočet manažerů Českého rozhlasu se sníží ze současných 150 na zhruba 120 a ze čtyř řídících úrovní se stanou tři. ČRo tak změnou své organizační struktury v této oblasti ušetří řádově až desítky milionů korun, které půjdou na mzdy v jiných oblastech. V rozhovoru s ČTK to uvedl nový generální ředitel René Zavoral.

První vlna odstartuje začátkem března, kdy se počet řídících funkcí sníží o deset, další vlna, při které dojde ke sloučení některých funkcí, bude následovat během března a dubna. Aktualizovaný rozpočet by pak měl být hotový do konce března.

„Dosažená úspora se nám promítne do mzdových nákladů. Jsou tady anomálie, kdy na některých stejných pozicích jsou rozpory až v řádu desetitisíců korun, a to považuji za velmi nezdravé. Pak jsou tady klíčové pozice z hlediska fungování ČRo, jako jsou zaměstnanci veřejných zakázek nebo právního oddělení, jejichž ohodnocení zatím není adekvátní okolnímu prostředí, a pokud tu chci mít kvalitní lidi, tak je samozřejmě musím zaplatit,“ uvedl Zavoral.

Nově by mělo generálnímu řediteli místo náměstků pomáhat sedm ředitelů sekcí, které chce Zavoral představit a projednat s Radou ČRo ve středu. Zpravodajství nejspíše od března povede současný šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný, programovou ředitelkou se stane dosavadní redaktorka stanice Vltava Eva Hazdrová Kopecká, regionální vysílání povede současný náměstek pro regionální vysílání Jan Menger, ředitelem výroby zůstane Jiří Mejstřík, ředitelem nových médií bude stávající šéf ČRo Plus Alexandr Pícha.

Technickým ředitelem bude nadále Karel Zýka a pozici ekonomicko-správního ředitele chce Zavoral obsadit od 1. července. Jeho jméno zatím prozradit nechtěl s tím, že půjde o člověka, který dosud působil mimo ČRo.

Sedmičku vrcholových šéfů doplní čtveřice ředitelů na druhém stupni řízení. Kancelář generálního ředitele povede bývalý tajemník ředitele a šéf programu Josef Havel, komunikaci, marketing a mezinárodní vztahy bude řídit dosavadní tiskový mluvčí Jiří Hošna, personální ředitelkou zůstane Ludmila Süssová a Symfonický orchestr ČRo povede i nadále Jakub Čížek.

Další změna proběhne na pozici šéfa Českého rozhlasu Plus, kterým se stane nynější ředitel Centra vysílání Ondřej Nováček a dosavadní šéf zpravodajství Tomáš Pancíř povýší na ředitele regionálních stanic ČRo Regina DAB Praha a ČRo Středočeský kraj.

Přímo pod generálním ředitelem bude i nadále působit interní audit, kreativní hub pro vývoj nových formátů a útvar ombudsmana, kterého by chtěl Zavoral jmenovat do dvou měsíců. „Moje představa je taková, že by to měl být člověk znalý ČRo, trpělivý a vlídný. Oslovil jsem šéfredaktora týdeníku Rozhlas Milana Pokorného, který stojí v čele redakce léta a umí komunikovat s posluchači. On by mohl být tou osobou, která by té funkci vtiskla onu vlídnou a pracovitou tvář,“ dodal Zavoral.

Zdroj: ČTK

KOMENTÁŘE

Přidat komentář