Během jednoho desetiletí odemkla Česká televize 382 třináctých komnat, nyní chystá speciál

Ve fotoateliéru České televize proběhlo fotografování moderátorských tváří České televize.
Zdroj: Česká televize

 

Pořad 13. komnata se na obrazovkách České televize objevuje už deset let. V letošním roce nabídnou tvůrci tohoto dokumentárního cyklu speciální díly, zaměřené na nové životní události osobností, které se o své příběhy podělily už dříve. V připravovaných dílech se opět objeví například Tereza Pergnerová, se kterou se diváci setkali u prvního vysílání v roce 2006.

 „Mým původním záměrem bylo ukázat prostřednictvím známých osobností různé životní zkoušky, třeba vážnou nemoc, nehodu, ztrátu blízkého člověka, deprese nebo lidská selhání, jako pád do tenat alkoholismu či drog, zapletení se s extremistickými skupinami a podobně,“ říká autorka a vedoucí projektu Iveta Toušlová. „Měl to být ucelený třináctidílný cyklus. Jeho úspěch byl ovšem tak velký, že si de facto diváci vyžádali další a další pokračování. Což nás samozřejmě těší,“ dodává.

Jako první svoji třináctou komnatu otevřela Tereza Pergnerová. Díl vysílaný 3. ledna 2006 vyvolal u diváků velký ohlas. Vidělo jej více než 1,6 milionu lidí a i po celou dobu vysílání má cyklus vysoké hodnocení divácké spokojenosti.

 „Každý z oslovených je velmi zajímavý, jinak bychom o něm netočili, a vážíme si toho, že je ochoten podělit se s námi o svůj příběh,“ vysvětluje  výběr osobností kreativní producentka a dramaturgyně Alena Müllerová, která také stála u zrodu tohoto cyklu.

Během letošního roku se 13. komnata ve speciálních dílech zaměří na osobnosti, které se v dokumentárním cyklu objevily už dříve. „Jde vlastně o takové čtrnácté komnaty již portrétovaných ‚třináctkářů‘. Tedy lidí, kteří se v cyklu už objevili, ale prošli či právě procházejí dalšími  zlomovými momenty svého života a opět cítí potřebu o nich vyprávět. Ne proto, aby se zviditelnili, to nepotřebují, ale proto, že pochopili sílu sdílené bolesti, a také proto, že chtějí druhým na vlastním příkladu ukázat cestu z potíží,“ prozradila Toušlová.

V připravovaných dílech se diváci opět mohou těšit na příběhy Terezy Pergnerové, Veroniky Žilkové, Michala Viewegha, Nadi Urbánkové, Venduly Svobodové, Chantal Poullain, Radka Jaroše a dalších zajímavých osobností. Navíc u příležitosti tohoto výročí vyjde v květnu tohoto roku kniha s názvem Z 13. do 14. komnaty s podtitulem Další rány osudu.

Přidat komentář