Šafařík končí na pozici generálního ředitele Rady ČRo

safarikPředseda rady Českého rozhlasu Petr Šafařík ke konci března odejde ze svého postu. Rozhodnutí odůvodňuje pracovním vytížením. Oznámil to na dnešním zasedání rady ČRo, na kterém by měla zvolit nového generálního ředitele. Radu Šafařík vede od konce loňského listopadu. Před nedávnem bylo jeho jméno zmiňované v souvislosti s uniklými e-maily premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), Šafařík to však odmítl.

Šafařík, který je členem Rady ČRo od roku 2011, loni 25. listopadu nahradil v čele rady Michala Stehlíka, který na funkci rezignoval spolu s dalšími členy předsednictva po volbě prozatímního ředitele.

Extremistický web White Media nedávno zveřejnil čtyři maily, ve kterých údajně Šafařík informuje premiéra Sobotku o volbě generálního ředitele ČRo a dění v radě, Šafařík ale autorství mailů v prohlášení pro ČTK odmítl. Přesto vyvstaly obavy z možného zpolitizování dnešní volby nového generálního ředitele ČRo. Později se také ze zdravotních důvodů omluvil z jednání sněmovního volebního výboru, který se měl jeho údajnou korespondencí premiérovi zabývat.

Devítičlenná rada ČRo by dnes na svém zasedání po vyslechnutí pěti kandidátů měla generálního ředitele rozhlasu zvolit. Ten nastoupí na místo po Peteru Duhanovi, který rezignoval loni v říjnu a vystřídá tak prozatímního ředitele Karla Zýku. O místo soupeří děkan Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Končelík, vedoucí právník Psychiatrické nemocnice Bohnice Tomáš Němeček, náměstek ČRo pro program a vysílání René Zavoral, ředitel portfolia strategických projektů a finančního řízení České spořitelny Michael Kralert a bývalý ředitel divize Euro a E15 vydavatelství Mladá fronta Tomáš Skřivánek.

 

Zdroj: ČTK

Přidat komentář