Rozpočet ČT bude v roce 2016 o čtyři miliardy nižší

logoctNový rozpočet České televize bude v příštím roce čítat téměř sedm miliard korun. Rozpočet je o čtyři miliardy nižší než letos a nejvyšší podíl této částky bude využit na výrobu nových pořadů.

Ve středu výši částky, přesně tedy 6,952 miliardy korun, schválila Rada České televize. Předseda Dozorčí komise Rady Jiří Staněk uvedl, že externí náklady na výrobu vzrostou napřesrok o dvacet dva milionů korun. Náklady na původní tvorbu jako v roce 2015 by měly zůstat stejné.

Česká televize však počítá i s pokrytím dalšího vysílání událostí v roce 2016, které se v tomto roce nekonaly, a ČT k nim chce přidat i vlastní pořady. Jedná se například o olympijské hry v Brazílii nebo mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii. Samozřejmě rozpočet pokryje i vysílání krajských a senátních voleb či dostavbu televizního studia v Brně-Líšni, s kterým souvisí i přesun všech provozů do nové budovy.

Jako hlavní zdroj financování zůstanou televizní poplatky, výnosy z reklamy, sponzoring a vysílací práva. Tyto faktory by měly tvořit přibližně 10 % procent příjmů České televize. V roce 2016 se počítá se stejným objemem nákladů a výnosů ve výši 6,1 miliardy korun.

Přidat komentář