Časopis Mateřídouška slaví 70 let

materidouskaNejstarší časopis pro děti u nás, měsíčník Mateřídouška, slaví 70. narozeniny. Tvůrci časopisu pro děti od sedmi let ve vydání ponechali luštění, komiksy, kvízy a mnoho dalšího, ale navíc dnešní narozeninové vydání obohatili pexesem s nejslavnějšími postavičkami z historie časopisu, 70-ti nejlepšími vtipy Mateřídoušky, receptem na dort k výročí a stručným průletem z historie časopisu.

První vydání Mateřídoušky vyšlo pod vedením zakladatele Františka Hrubína půl roku po skončení druhé světové války, 19. prosince 1945. Josef Lada vymyslel a namaloval původní hlavičku časopisu, tedy nápis Mateřídouška, který je s měnící se grafikou stále zachovaný.

Dnešní téma Mateřídoušky je věnované dobovým básničkám a ilustracím a pod nimi je stručný popis určité doby, kdy Mateřídouška vycházela. Jednoduše a nenásilně přibližuje dětem její vývoj a k určitě době je vždy přiložen obrázek tehdejší obálky časopisu, který taktéž ledacos napoví.  Například 40. léta uvádí báseň Jaroslava Seiferta Mateřídouška, která jako každé zářijové vydání připomíná dětem, že začíná škola a podzim a že název je odvozený od květiny mateřídoušky.

Nechybí například i ilustrace populárního Krakonoše od Otakara Fuchse z roku 1958, ke kterému je přiložená báseň K. V. Raise, děti se dozvídají, že mimo Krakonoše byl v 50. letech oblíbený kocour Mikeš nebo malý Bobeš. Následující 60. léta se značí největším převratem, výzkumy kosmu, televizorem, automobily, avšak kouzlo Mateřídouško bylo stále zachované krátkým textem Kdo je nejmocnější, z kterého, samozřejmě příjemnou cestou dojdeme k výsledku, že je to právě člověk. V 70. letech si na obalu vesele vykračuje Rumcajs, i když tehdejší doba je stále více zahlcována technikou, tak časopis pořád vzkvétá. 80. léta vystihuje neohrožený Sandokan a chlupatí mončičáci, o jejichž existenci možná dnešní děti vůbec netuší. Své současné podobě se časopis začíná podobat od 90. let, jen se asi neví, že se spíše budou číst internetová vydání než ta tištěná. Ale tohle všechno tento slavný dětský časopis překonal a již 70. let ho čtou děti v celé republice.

Listopadové vydání je také specifické netradiční anketou, která je plná přání herců, zpěváků, spisovatelů a dalších osobností do budoucích snad úspěšných let Mateřídoušce. Například Ladislav Špaček uvádí, že v dětství byla Mateřídouška jeho nejlepší kamarádka a do teď ji čte své vnučce. Nakonec děti mají možnost soutěži o 70 výher.

Sedmdesát let pro Mateřídoušku uteklo jako voda, ale stále je jedním z nejoblíbenějších časopisů dětských čtenářů, je zábavná a edukativní. Grafika se sice za ty léta změnila, ale obsah, který ukazuje dětem jak se vypořádat s nynějším světem je si stále podobný.

Přidat komentář