Penta vstupuje na český mediální trh

vlp-logo2V úterý dokončila investiční skupina Penta transakci s koncernem Verlagsgruppe Passau. Převzala tak vlastnické právo na 100 procent akcií společnosti Vltava-Labe-Press, vydavatele titulů Deník. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva se stal Michal Klíma.

„Vlastnictví a podpora dalšího rozvoje jedné z nejvýznamnějších mediálních společností v Čechách plně odpovídá investiční strategii Penty, kterou chce skupina rozvíjet v rámci střední Evropy. V případě Deníku vycházíme z jeho přirozeného potenciálu, regionální zpravodajství však chceme dále  zkvalitnit, v Praze a středních Čechách pak  význam Deníku výrazně posílit. Samozřejmostí je pak digitální rozvoj celého vydavatelství,“ uvedl Zdeněk Kubát, investiční ředitel Penty.

Generálním ředitelem VLP a předsedou představenstva se stal novinář a mediální manažer Michal Klíma. Po roce 1990 řídil velká vydavatelství, jako například Lidové noviny, a.s. nebo Economii, a.s. Představenstvo VLP je pouze tříčlenné, vedle Klímy je členem současná finanční ředitelka VLP Lucie Kočí a zástupce skupiny Penta Investments Dominika Kalinová.

Penta je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než třicet pět tisíc lidí a hodnota aktiv portfoliových společností skupiny dosáhla v roce 2014 výše 6,7 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

Přidat komentář