Zemanova ocenění vyvolávají otázky, Hrad nezapomněl ani na novináře

liehm čtkUdělování ocenění u příležitosti 97. výročí vzniku samostatného československého státu rozpoutalo diskuzi, mezi oceněné patří krom pilota, vynálezce a lékaře i tři novináři.

Letos obdržel vyznamenání za zásluhy o stát novinář byl Jan Petránek. Působil jako zahraniční zpravodaj v Pákistánu, Indii, Číně a Sovětském Svazu. Krom jiného byl i komentátor a nadšenec do kosmonautiky, komentoval například přistání Apolla 11 na Měsíci, což byla shodou okolností jeho poslední reportáž.  Působil v Československém rozhlase před rokem 1968, ale kvůli svému protiokupačnímu vysílání a podpisu Charty 77 musel svou práci opustit. K novinářské profesi se vrátil až v roce 1987, kdy začal psát pro samizdatové Lidové noviny.

Druhým vyznamenaným novinářem, tentokrát za zásluhy o stát v oblasti kultury, se stal Antonín Jaroslav Liehm. K novinařině se dostal až po druhé světové válce. Mimo jiné spolupracoval s E. F. Burianem v časopise Kulturní politika, kde působil jako kritik. V roce 1968 se pokusil obnovit 16 let stagnující Lidové noviny. Jenže přišla okupace a Liehm utekl do zahraničí. Poměrně dlouho pobýval v Paříži, kde vydával Lettera International, kulturní revue.

Posledním oceněným novinářem byl in memoriam Karel Weirich. Jelikož se narodil se v Římě a měl tedy k Itálii blízko, stal se italským a vatikánským dopisovatelem ČTK. Prezident ho vyznamenal, protože v Itálii zachránil 200 Československých židů. Ocenění převzal jeho synovec, Pavel Weirich.

Přidat komentář