Novinář v popkultuře: Všichni prezidentovi muži

Pallthepresidentsmenravda má v novinách svoje místo. A má cenu ji hledat. To dokazuje kauza Watergate. Skandál, jež je dodnes považován za největší kauzu v dějinách žurnalistiky, který vyústil k abdikaci prezidenta Nixona. Carl BernsteinBob Woodward, žurnalisté, kteří celou aféru zveřejnili, bojovali za svoje názory, napsali o Watergate knihu a roku 1973 se jim dostalo výsostné možnosti být držiteli Pullitzerovy ceny. Na základě jejich příběhu vznikl film, který zprostředkovává divákovi pohled do jádra věci.

Novináři Bernstein a Woodward z Washington Post jsou jako detektivové, snaží se odkrývat vrstvu po vrstvě zapeklitého případu. Hledají pravdu, probírají se desítkami faktů a svědeckých výpovědí. Setkávají se s neochotou svědků, kteří se bojí následků, jež by mohly z jejich výpovědi vyplynout.

Největším problémem je pro ně však politický tlak, který obestírá celý případ Watergate. Investigativní reportéři jsou zobrazeni jako bravurní novináři, lidé, kterým záleží více na pravdě než na čemkoli jiném. Musí být pečliví, důslední a zejména trpěliví. Spolupracují dokonce s tajemným informátorem, který předává novinářům informace z vládních sfér. Musí se potýkat s odposlechy a dalšími nepravostmi, ale bojují statečně, jejich zbraní je psací stroj a oni s ním pracují na vysoké úrovni.

Příběh zachycuje i silnou postavu šéfredaktora, který i přes politické výhrůžky, se snaží oběma novinářům pomoci a podporovat je. Film také ukazuje divákovi, že napsat článek není tak jednoduché, jak se může zdát. Nejde jen o správné a doložené fakta. Jde hlavně o podání těchto faktů čtenářovi, aby jednoznačně pochopil, co se mu snaží novinář sdělit. A tohle dokáže pouze hrstka těch nejlepší, pokud se jedná o něco tak velkého, jako byla aféra Watergate.

Film Všichni prezidentovi muži na ČSFD.

Přidat komentář